Producatorii de baterii si acumulatori, obligati sa se inscrie intr-un Registru

 
Producatorii de baterii si acumulatori de pe piata româneasca vor fi obligati sa se inscrie, pâna la data de 30 aprilie 2009, intr-un Registru administrat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), potrivit unei Hotarâri privind introducerea pe piata a bateriilor si acumulatorilor, adoptata in sedinta de miercuri a Executivului.
 
În acest sens, pâna pe 31 decembrie 2008, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), prin ANPM, va intocmi Registrul producatorilor de baterii si acumulatori, in care vor fi centralizate anual informatii privind tipul, numarul si greutatea bateriilor si acumulatorilor introdusi pe piata, tipul, numarul si greutatea deseurilor de baterii si acumulatori, colectate prin toate mijloacele, tratate, reciclate si eliminate, precum si tipul, numarul si greutatea deseurilor de baterii si acumulatori colectate exportate. Distribuitorilor le este interzisa comercializarea de baterii si acumulatori provenite de la producatori care nu sunt inregistrati in acest registru.
 
Totodata, actul normativ interzice introducerea pe piata a tuturor bateriilor si acumulatorilor care contin mercur intr-o proportie mai mare de 0,0005% din greutate, indiferent daca sunt sau nu integrati in aparate. De la aceste prevederi sunt exceptate bateriile tip pastila, cu un continut de mercur de cel mult 2% din greutate, si bateriile si acumulatorii portabili, inclusiv cei integrati in aparate, care contin cadmiu intr-o proportie mai mare de 0,0002% din greutate. Aceste prevederi nu se aplica bateriilor si acumulatorilor portabili destinati sa fie utilizati in sisteme de urgenta si de alarma, inclusiv iluminatul de urgenta, echipamentele medicale sau unelte electrice fara fir.

 
Actul normativ interzice, de asemenea, impiedicarea, limitarea sau restrictionarea introducerii pe piata a bateriilor si acumulatorilor care indeplinesc aceste cerinte. Introducerea pe piata a bateriilor si acumulatorilor se realizeaza numai de producatorii inregistrati. Procedura de inregistrare se stabileste prin ordin comun al ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile si al ministrului Economiei si Finantelor in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a hotarârii. Conform actului normativ, producatorii de baterii si acumulatori portabili trebuie sa realizeze o rata minima de colectare de 25%, pâna la 26 septembrie 2012, respectiv 45%, pâna la 26 septembrie 2016.
 
Producatorii de baterii si acumulatori sunt obligati sa organizeze colectarea de deseuri de astfel de produse fie individual, fie prin transferarea responsabilitatilor, pe baza de contract, catre un operator economic legal constituit. Producatorii trebuie sa finanteze costurile de colectare, tratare si reciclare a tuturor bateriilor si acumulatorilor colectati. Hotarârea nu se aplica in cazul bateriilor si acumulatorilor utilizati in echipamentele asociate protectiei intereselor esentiale ale României, armelor, munitiilor si materialului de razboi, cu exceptia produselor care nu sunt destinate unor scopuri specific militare, echipamentelor destinate lansarii in spatiu.
 
Actul normativ asigura transpunerea in legislatia nationala a Directivei Comisiei Europene 66/2006, privind regimul bateriilor si acumulatorilor care contin substante periculoase. Regimul bateriilor si acumulatorilor a fost pâna in prezent reglementat pe piata româneasca prin HG 1.057/2001, care a transpus in legislatia româneasca Directiva CEE 91/157 din 1991. Prin adoptarea acestei hotarâri, HG 1.057/2001 este abrogata.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.