Tariceanu considera nejustificata marirea pretului gazelor naturale

 
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat joi (18 septembrie 2008) la inceputul sedintei Executivului, ca nu i se pare justificata solicitarea producatorilor de gaze naturale privind majorarea pretului la gaze din aceasta toamna, informeaza un comunicat transmis de Biroul de presa al Guvernului.
 
Primul-ministru considera nejustificata cererea producatorilor in conditiile in care pretul petrolului pe piata externa a scazut, se mentioneaza in comunicat. Companiile EON Gaz România si Distrigaz Sud au solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei majorarea pretului gazelor naturale furnizate populatiei cu aproximativ 10%, de la 1 octombrie, cererile urmând sa fie analizate de institutie. Cererile celor 2 distribuitori sunt motivate prin cresterile costurilor gazelor din import pentru trimestrul IV al anului. Ultima majorare a pretului gazelor naturale a avut loc la 1 iulie, fiind de 12,5%.
 
În prezent, pretul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici este de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ România si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti. Decizia de ajustare a preturilor a fost luata in urma cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie – iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada.
 
Distributorii au fost nemultumiti de majorarea din 1 iulie si au anuntat, la momentul respectiv, vor fi nevoiti sa majoreze preturile si la 1 octombrie, intrucât cresterea respectiva nu este suficienta pentru a acoperi costurile de import al gazelor pâna la finele anului. Potrivit E.ON Gaz, majorarea cu 11,6% a pretului gazelor naturale operata de ANRE in iulie nu permite companiei sa asigure securitatea furnizarii gazelor naturale pentru clientii casnici.
 
Si reprezentantii Distrigaz Sud au aratat ca majorarea de tarif stabilita de Autoritatea de Reglementare in domeniul Energetic acopera doar partial costurile, prin urmare reprezentantii distribuitorului vor pregati toate elementele necesare pentru ca ANRE sa aprobe o noua majorare a pretului gazelor in octombrie.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.