UE va propune prelungirea si plata integrala a concediului de maternitate

 
Femeile din intreaga Uniune Europeana vor avea dreptul la un concediu de maternitate platit integral pe o perioada de 18 saptamâni, in loc de 14 cât este in prezent, potrivit planurilor comisarului european pentru afaceri sociale si egalitate de sanse, Vladimir Spidla.
 
Potrivit unor surse comunitare, proiectul de directiva in curs de elaborare prevede, pe lânga prelungirea cu 4 saptamâni a concediului de maternitate platit, si majorarea nivelului de remunerare, de la procentul din salariu aplicabil in cazul concediului medical pâna la 100% din salariu. De asemenea, planurile comisarului Spidla mai prevad ca mamele vor fi obligate sa isi ia un concediu de maternitate de cel putin sase saptamâni dupa ce nasc, restul de pâna la 18 putând fi luat si inainte.
 
Totodata, se va acorda un concediu suplimentar pentru nasteri multiple sau in cazurile in care copilul este nascut inainte de termen, daca necesita spitalizare dupa nastere sau daca prezinta disabilitati. Comisarul Spidla mai doreste sa se garanteze mamelor ca, in decurs de un an de la incheierea concediului de maternitate, se pot intoarce la acelasi loc de munca sau la unul echivalent, in aceleasi conditii.
 
Prin aceste masuri, se doreste pe de o parte asigurarea unei recuperari suficiente a mamei dupa nastere, dar si stimularea familiilor sa aduca pe lume copii, in conditiile in care Europa se confrunta cu o tot mai acuta problema a imbatrânirii populatiei. Aceasta propunere de directiva trebuie sa fie inca aprobata in Colegiul Comisarilor inainte de a fi oficial facuta publica, urmând ca apoi sa primeasca si aprobarea Consiliului si Parlamentului European. Este posibil ca mai multe state sa se opuna insa introducerii acestor masuri.
 
Cea mai vehementa este Marea Britanie, care sustine ca introducerea respectivelor prevederi ar insemna costuri enorme pentru companii si ca, pâna la urma, tot femeile vor avea de suferit, deoarece firmele vor deveni tot mai reticente in a le angaja. Daca va intra in vigoare, respectiva directiva va stabili doar pragul minim, statele membre având libertatea de a oferi chiar mai mult peste ce este prevazut in acest document.
 
În prezent, concediul de maternitate variaza destul de mult in statele Uniunii, de la numarul minim de 14 saptamâni (Germania, Marea Britanie) pâna la 52 de saptamâni in statele nordice (cea mai „generoasa” este Suedia, unde mamele pot sta acasa un an intreg, fiind platite cu salariul intreg).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.