Admirarea unui tablou ajuta mai mult decât un medicament

 
Reteta medicala ar putea suferi in curând o „mica mare revolutie”, gratie artei care câstiga teren furând locul medicamentelor antiinflamatoare si celor impotriva durerilor. Noul si insolitul antidot impotriva suferintei, deocamdata testat numai in cazul durerilor fizice si nu ca remediu pentru suferinte din dragoste, este rezultatul unei cercetari efectuate in Italia si care a fost publicat in paginile celebrei reviste „New Scientist”.
 
Cu dovezi stiintifice solide, echipa de cercetatori de la Universitatea din Bari (sud) condusa de Marina de Tommaso a demonstrat ca arta, pe lânga faptul ca alina sufletul, este in masura sa reduca si durerea fizica, noteaza ziarul La Stampa. Studiul italienilor ar putea lasa in curând un semn in policlinici, spitale si cabinete medicale, unde reproduceri dupa celebrele si admiratele tablouri ale lui Caravaggio, Picasso, Modigliani ar putea alina durerile pacientilor care au suferit mici interventii dureroase.

 
Studiul a fost realizat pe 12 persoane de ambele sexe, care au fost invitate sa aleaga 20 de imagini considerate a fi cele mai frumoase, si tot atâtea considerate cele mai urâte, dintr-o galerie cu 300 de imagini. Printre acestea, fireste, nu putea lipsi celebrul tablou al lui Botticelli „Nasterea zeitei Venus”, printre figurile cele mai iubite de voluntarii supusi testului.
 
Acestia trebuiau sa observe, alternativ, câteva dintre imaginile considerate cele mai frumoase, altele considerate mai urâte si un tablou gol, in timp ce, cu ajutorul unui laser, cercetatorii trimiteau un impuls dureros scurt pe mâinile lor. Laserul, precizeaza articolul inserat in New Scientist, a fost proiectat pentru a produce efecte neplacute, dar fara sa provoace, fireste, nici o durere fizica, conchide ziarul citat.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.