EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

America este prinsa in capcana politicii spaimei. Vesti proaste pentru profetul sperantei

0
 
Din punct de vedere logic, situatia generata de criza economica si financiara ar trebui sa il ajute pe Barack Obama in lupta sa pentru presedintia SUA, insa oamenii nu voteaza intotdeauna dupa cum le dicteaza ratiunea, scrie Timothy Garton Ash intr-un articol publicat de ziarul britanic he Guardian.
 
În timp ce Barack Obama inca vorbeste despre „indrazneala de a spera”, alegatorii au alte prioritati. Lasând la o parte avantajul pe care il poate reprezenta Sarah Palin, alegerile din SUA au acum drept punct central temerile clasei sociale de mijloc (o categorie deosebit de bine reprezentata, din care peste 50% din populatia SUA afirma ca face parte). Este vorba despre „oamenii obisnuiti”, care sunt ingrijorati ca-si vor pierde casele, locurile de munca, dreptul la ingrijiri medicale si economiile.
 
Lucrurile stateau astfel chiar inainte de prabusirea de luni a bancii Lehman Brothers si de vânzarea Merrill Lynch – ce au parut sa confirme ca americanii se confrunta cu ceea ce Obama a numit „cea mai grava criza financiara de la Marea depresiune”. Potrivit fostului director al Rezervelor Federale, Alan Greenspan, aceasta criza este, intr-adevar, cea mai grava din ultimele decenii, fiind genul de eveniment care are loc „o data la jumatate de secol sau chiar o data la un secol”. Americanii au deja suficiente motive pentru a fi tematori. Rata somajului a crescut luna trecuta pâna la nivelul de 6,1%.
 
Pretul caselor a scazut, iar pretul petrolului a crescut. Confiscarea caselor a devenit un fenomen des intâlnit, intrucât oamenii nu-si permit sa mai plateasca ipotecile – ce nu ar fi trebuie sa le fie oferite de la bun inceput. Milioane de persoane si-au redus sau au renuntat la asigurarea pentru sanatate, intrucât nu si-o mai permiteau. SUA sunt o tara care a trait mai costisitor decât ar fi trebuit, construind sub sine un adevarat „turn” de datorii. Anul trecut, Ministerul Comertului a informat ca rata economiilor personale de dupa platirea taxelor a fost negativa in anii 2005 si 2006, pentru prima oara din anii 1932 si 1933.

 
Anul acesta, fiind revizuite calculele, aceasta rata de abia s-a ridicat peste zero. De ce ar face SUA economii, când face China si pentru America? Toate acesta se intâmpla intr-un context mai larg, oamenii simtind ca tari precum China se afla in crestere in comparatie cu Statele Unite. Tot in acest context au avut loc si alte evenimente negative, cum ar fi atacul terorist asupra ambasadei americane din Yemen. Si, pentru cei care traiesc in zonele aflate in pericol, mai exista si temerea fata de furtunile tropicale Gustav, Hanna, Ike si Josephine – se pare ca natura insasi conspira impotriva SUA.
 
Astfel, o intrebare importanta este: cum va influenta politica fricii cursa electorala pentru presedintia SUA? Daca oamenii voteaza apelând la ratiune, atunci economia ar trebui sa il ajute pe Obama sa obtina victoria. Alaturi de celelalte motive, de politica externa, aceasta problema financiara si economica a lovit grav administratia Bush, iar vina o poarta chiar conducerea tarii, prin lucrurile pe care le-a facut (cum ar fi a cheltui mai mult decât isi permitea) sau pe care nu a reusit sa le faca (a reglementat gresit sau prea slab sectorul financiar). Politicile economice ale lui McCain nu sunt semnificativ diferite, iar el nu este deosebit de convingator in a le prezenta.
 
S-a bâlbâit in prima sa reactie fata de criza, luni, iar marti s-a razgândit cu totul. Exista insa o politica a temerii care actioneaza impotriva lui Obama. Nu este vorba despre fapte sau politici, ci despre perceptii, caractere, povesti, vise – despre sentimente pe care oamenii le recunosc doar pe jumatate si le marturisesc rareori. Da, printre acestea se numara si atitudinea fata de rasa. Potrivit unui sondaj realizat de CBS-New York Times in luna iulie, doar 5% dintre alegatorii caucazieni au recunoscut ca nu ar vota pentru un candidat de culoare, insa 24% au declarat ca America nu este pregatita sa aleaga un presedinte afro-american. Obama, un copil al lumii asa cum este ea, ofera visul unei lumi asa cum ar putea ea sa fie.
 
McCain, erou al Vietnamului, si Palin, mama grijulie, ofera visul unor State Unite asa cum erau odinioara – nu este o oferta rationala, insa alegatorii care sunt tematori, in defensiva si nemultumiti de lumea din ziua de azi ar putea prefera sa se multumeasca cu viziunea acelei Americi familiare. „Aveti sperante?”, provoaca un slogan electoral al lui Obama. În momentul de fata, Statele Unite au teama, iar aceasta s-ar putea dovedi mai puternica decât speranta.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.