Bilant de 20 de ani de Al Qaida: o retea in criza care are deja un „plan B”

 
2008 este cel de-al 20-lea an de activitate al retelei Al Qaida. În aceasta perioada a facut 40.000 de victime. Daca primul deceniu al miscarii a fost marcat de un succes de senzatie, prin atentatele simultane din Kenya si Tanzania si perspectiva cuceririi de teritorii de unde sa se lanseze atacuri impotriva Americii, actuala „aniversare” este cunoscuta drept una a crizei – de oameni, de idei, de teritoriu. Se vorbeste deja de „planurile B” ale „ideologilor” retelei.
 
„Reteaua Al Qaida este in criza, pe cale sa faca implozie deoarece metodele sale nu mai sunt impartasite de o ampla parte a populatiei islamice”, a declarat Dell Dailey, care coordoneaza serviciile anti-terorism in cadrul Departamentului de Stat al SUA. În ultimii ani, din cauza atentatelor sinucigase si cu masina capcana ale Al Qaida au murit mult mai multi musulmani decât occidentali, mai ales in Irak, unde triburile s-au revoltat impotriva retelei.
 
Bilantul este impresionant: 9.500 de civili au murit in 2007 din cauza violentei extremiste in tari islamice. Nu este de asteptat insa un declin brusc al Al Qaida, comenteaza agentia italiana Il Velino. Al Qaida s-a nascut la Peshawar, intre 11 si 20 august 1988. Atunci a avut loc marea intâlnire dintre capii jihadului, organizata de seicul palestinian Abdallah Azzam si de Osama Ben Laden. Acolo a aparut pentru prima data numele „Al Qaida al Askariyya”, baza militara.

 
Potrivit lui Daniel Byman, cercetator la prestigiosul Institute for National Security Studies din Tel Aviv, care a publicat in revista americana Slate o analiza privind cei 20 de ani ai retelei, Al Qaida a reusit sa se extinda in Bosnia, Afganistan, Pakistan, Cecenia, Egipt, Irak, Kashmir, Indonezia, Filipine, Uzbekistan si in Europa, dar bilantul actual este putin zis pesimist. Revista britanica The Economist vorbeste de „gena autodistructiva” a Al Qaida, iar Peter Bergen, autorul unor carti pe aceasta tema, spune ca „autodistrugerea se afla in ADN-ul sau”.
 
În cartea „Edarat al-Wahsh”, titlu care in araba inseamna guvernare intr-o lume salbatica, autorul ei, Abu Bakar Naji, unul dintre ideologii miscarii, a abandonat ideea califatului dorind o noua politica a terorii in interiorul si in afara „umma” – comunitatea musulmanilor – „planurile B”. John Horgan, director al International Centre for the study of terrorism, apreciaza ca Al Qaida a incetat sa mai fie o organizatie, pentru a deveni simbolul la care sa te afiliezi. Lawrence Wright, autorul unor anchete despre Al Qaida, care a prezentat un raport Congresului american privind viitorul miscarii, a afirmat: „Este capabila sa se adapteze, este flexibila, in evolutie.
 
Comanda este redusa comparativ cu perioada de dinaninte de 11 septembrie si si-a gasit un sanctuar in zonele tribale din Pakistan. Al Qaida nu a cucerit insa nimic concret pentru cei care au aderat la ea”. Byman, care a scris cartea „The five front war”, este de parere ca a spune daca Al Qaida „invinge” sau „pierde” depinde de criteriul de judecata. „În 20 de ani, Ben Laden a construit o formidabila masina terorista care ramâne capabila de a lansa atacuri letale in lumea intreaga. Dar, in acelasi timp, a descoperit ca planurile sale de cucerire a puterii si privind un stat islamic au fost infrânte”.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.