Boris Tadic a devenit un presedinte neobisnuit de puternic

 
La numai doua luni dupa ce a depus eforturi sa formeze un guvern pro-european, in iulie, presedintele Serbiei, Boris Tadic se prezinta acum drept „stapânul” incontestabil al tarii sale, este de parere revista britanica The Economist.
 
Aceasta se datoreaza faptului ca cea mai mare formatiune de opozitie, Partidul Radical, ultranationalist, a cunoscut o implozie din cauza unui razboi intern intre adeptii lui Vojislav Seselj, in prezent judecat pentru crime de razboi de tribunalul ONU de la Haga, si aliatii mai pragmaticului Tomislav Nikolic. Scindarea a devenit evidenta la 2 septembrie, când doua femei deputat din Partidul Radical au proferat blesteme terifiante in parlament.
 
Ele l-au acuzat pe Tadic ca este „tradator” deoarece guvernul sau l-a arestat pe Radovan Karadzic, fostul presedinte al sârbilor bosniaci, si l-au trimis la judecata la Haga. Nimic neobisnuit pâna aici. Una dintre ele, Vjerica Radeta, a lansat insa ceva neasteptat: „Blestemat sa fie orice membru al Partidului Radical, urmasii si familia lui, daca se va intâlni vreodata cu Tadic dupa rusinoasa extradare”.
 
Imediat, sensul cuvintelor sale a devenit clar: Nikolic s-a intâlnit in secret cu Tadic pentru a conveni o intelegere in vederea ratificarii unui acord-cheie cu UE la care radicalii se opusesera pâna atunci. Nikolic a anuntat ca acordul este bun pentru Serbia. Acest lucru a suscitat furia lui Seselj care, din celula sa din inchisoare a facut apel la deputati sa voteze impotriva acordului. Drept rezultat, Partidul Radical s-a scindat. Nikolic a fost expulzat impreuna cu 17 dintre sustinatorii sai si acum este pe cale sa-si formeze propriul partid. Tadic este astfel mai liber sa-si continue apropierea de UE.
 
„Pe de o parte, este cel mai bun lucru care i se putea intâmpla Serbiei, deoarece radicalii sunt divizati in aripile pro si anti-europene”, a afirmat Zoran Lucic, un realizator de prima marime de sondaje de opinie. „Pe de alta parte insa, ma tem ca pentru o perioada vom avea un sistem unipartit. Iar partidul, bineinteles, este cel al lui Tadic”, a mai precizat Lucic. Nu toate lucrurile decurg insa asa cum vrea Tadic.
 
La 15 septembrie, Olanda s-a opus prin veto unui acord prin care Uniunea Europeana ar oferi noi avantaje comerciale Serbiei, afirmând ca mai intâi trebuie sa-l gaseasca si sa-l extradeze pe Ratko Mladic, fostul comandant militar al sârbilor bosniaci. Acum ca Tadic este atotputernic, poate va fi mai usor sa faca acest lucru, apreciaza The Economist.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.