De ce ne temem de Putin?

 
Lui Vladimir Putin i-au fost dedicate multe articole in presa occidentala, premierul rus stârnind admiratie, dar si acuzatii privind atitudinile sale autoritare. În SUA, Putin este considerat cel mai enigmatic lider, iar de doua ori in anul 2008 el a ocupat primul loc in topuri ale celor mai influente persoane din lume.
 
Cunoscutul jurnalist american, corespondentul publicatiei USA Today si autorul cartii 'Looking For Trouble', Ralph Peters, exprima o parere inedita cu privire la politica rusa si descrie, in articolul intitulat 'De ce ne temem de Putin', modul in care il percepe pe premierul rus, Vladimir Putin. 'Putin este un nationalist etnic, cu o viziune mistica asupra menirii Rusiei. Fiind un pragmatic lucid, el nu va juca potrivit regulilor internationale', isi incepe Peters descrierea din USA Today. Putin nu este marxist, mai scrie Ralph Peters, incluzându-l in vechea pleiada a nationalistilor rusi agresivi.
 
Putin este patruns de o viziune mistica a unei meniri cruciale a Rusiei si manifesta un pragmatism lucid in adoptarea deciziilor. Tatal lui Putin este un comunist convins, iar mama – o crestina ortodoxa. Putin pare sa fi coborât de pe paginile unui roman al lui Dostoievski, un al fiu al orasului Sankt Petersburg, subliniaza Peters. 'Putin si-a pastrat obiceiurile si calitatile specifice, capatate de pe când lucra in KGB. Sunt uimit de capacitatea lui Putin de a-si analiza oponentii si de a le anticipa reactiile la actiunile sale.
 

Dorind sa destrame Georgia, premierul rus a anticipat cu exactitate comportamentul presedintelui acestei tari, Mihail Saakasvili, reactia lui George W.Bush, a Uniunii Europene /UE/ si a poporului Rusiei. El stia ca nu vor exista sanctiuni', noteaza autorul articolului. Jurnalistul american subliniaza, de asemenea, ca o 'veste rea pentru adversarii lui Putin' o constituie o calitate pe care o au doar reprezentantii elitei din spionaj: capacitatea de a eluda toate ideile preconcepute. Atacând, o asemenea persoana nu mai priveste in urma.
 
'Putin este stapânit de ideea controlului: aceasta este o alta traditie nationala care serveste unui scop grandios – restabilirea grandorii Rusiei. Putin constientizeaza ca nu este posibila resuscitarea Uniunii Sovietice. El stie ce vor rusii. Ei vor un tar puternic si tocmai de aceea cota sa de popularitate depaseste 80 de procente'. Totusi, in opinia lui Ralph Peters, liderul rus are o slabiciune: impulsivitatea. 'În pofida stapânirii de sine aparente, Putin este o persoana explozibila. Orice contradictie este considerata de el o ofensa, Putin fiind capabil sa procedeze impulsiv si distructiv', noteaza autorul articolului.
 
În opinia lui Ralph Peters, si operatiunea 'pentru apararea Osetiei de Sud de Georgia' este o 'interventie a lui Putin'. În acest context autorul invoca, la unison cu alte mass-media americane, politica standardelor duble pe care o promoveaza Putin. 'Pe toti trebuie sa ne ingrijoreze cât de departe era in stare sa mearga Putin in vendeta sa personala', considera Ralph Peters. În final, Peters da câteva sfaturi viitorului presedinte al SUA. 'Urmatorul nostru presedinte va trebui sa se descurce cumva cu acest om periculos si abil.
 
Pentru aceasta va fi nevoie de experienta si de priceperea de a angrena fiecare element al puterii nationale americane. Va trebui sa convingem Europa ca o pozitie impaciuitoare nu va face decât sa amplifice apetitul lui Putin. Va trebui sa fie trasate granite precise, evitând in acelasi timp o escaladare a tensiunilor militare. În primul rând, viitorul nostru presedinte va trebui sa-l evalueze pe Putin in mod corect si exact, fara a prezenta nazuintele drept realitate. A veni de hac Rusiei lui Putin ar putea deveni provocarea numarul 1 in domeniul securitatii', conchide Peters.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.