Detectorul de minciuni politice

 
„Într-o buna zi, foarte curând, computerele vor fi probabil capabile sa ne citeasca gândurile mai bine decât un psiholog. În ziua aceea multi oameni politici vor avea de ce sa tremure”. Sunt declaratiile doctorului Pawan Sinha, de la prestigiosul Massachussetts Institute of Technology (MIT), comentând impresionantul software pe care il pune la punct cercetatorul canadian David Skillicorn, pentru a detecta falsitatile si manipularile care mult prea frecvent se regasesc in discursurile marilor nostri lideri, noteaza ziarul El Mundo.
 
Potrivit unui raport divulgat de revista New Scientist, acest om de stiinta si colaboratorii sai folosesc deja acest prototip de detector de minciuni politice pentru a analiza vorbele si – vorbaria – celor doi aspiranti la Casa Alba. Rezultatele preliminare ale analizei de moment il acuza mai mult pe candidatul democrat, Barack Obama, care, potrivit programului profesorului Skillicorn, tinde sa recurga la un limbaj manipulator mult mai frecvent decât republicanul John McCain.
 
„Ceea ce analizam nu este atât minciuna flagranta, ci tendinta politicienilor de a prezenta o imagine despre sine care le convine pentru a seduce alegatorul, dar care nu reflecta cu adevarat ceea ce gândesc”, a declarat Skillicorn, un matematician care dezvolta aceasta cercetare la Departamentul de Stiinte Informatice la Universitatea din Queen”s (Ontario). Cercetatorul si-a definit programul ca un detector pe care l-a denumit „verbal spin” si care, in opinia sa, se refera la un discurs in care „expresiile unui politician nu reflecta ceea ce el stie ca este adevarat”.
 
Pentru a detecta potentialele manipulari, software-ul profesorului Skillicorn analizeaza discursurile politicienilor pentru a detecta indicatorii de spin: de exemplu, recurgerea la generalitati vagi, fara a preciza detaliile sau a introduce nuante; folosirea persoanei intâi plural (we, we can ar fi exemplul cel mai clar) in loc de eu; si cuvinte cu un inalt continut emotional, precum ura si dusmani. Prin aceasta strategie, Skillicorn a analizat deja 150 de discursuri din actuala cursa electorala americana, inclusiv unele pronuntate de alti candidati pierduti pe parcurs, precum discursurile lui Hillary Clinton din tabara democrata, sau cele ale lui Mitt Romney din tabara republicana.
 
Rezultatele, deocamdata sunt covârsitoare la ora proclamarii lui Barack Obama ca imbatabil campion al manipularii, mult in fata lui McCain. Daca se compara discursurile pronuntate de ambii candidati la acceptarea nominalizarii respectivelor lor partide, Obama obtine un punctaj de 6,7 (pe o scara in care 0 este nivelul mediu verbal spin gasit la toate discursurile analizate). McCain, totusi, se afla mult sub medie, cu un punctaj de -7,85, spre deosebire de exploziva „numar 2” aleasa sa-i fie vicepresedinte, Sarah Palin, situata mult peste medie in rankingul elaborat de programul profesorului Skillicorn.
 
„Obama este foarte abil la ora recurgerii la retorica emotiva când prezinta diferitele teme aflate in joc in alegeri, iar sondajele arata ca aceasta strategie ii merge foarte bine”, este de parere Skillicorn. McCain, dimpotriva, foloseste un limbaj foarte plat si direct, cu un ton la fel de plat, care fara indoiala il dezavantajeaza, potrivit analistilor in discursuri. De fapt, cercetari pe aceeasi tema realizate de Institutul Vox din Geneva, citat de raportul publicat de New Scientist, afirma ca tonul vocii utilizate de McCain „seamana foarte mult cu al cuiva deprimat clinic”.
 
În definitiv, cum conchide profesorul Skillicorn, „lumea tinde sa-i asimileze pe politicieni cu dealerii de masini” si, in acest sens, vinde mai bine cel care recurge la „spinul verbal” pentru a-si seduce potentialii alegatori.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.