Europa in fata duelului american

 
Europenii mizeaza pe Obama in fata lui McCain, dar ar putea avea o surpriza neplacuta. Este cunoscuta simpatia pe care actorul George Clooney i-o poarta lui Barack Obama si afirmatia ca ar face orice sa-l vada ajuns la presedintie. 'Chiar sa nu ma apropii de el'.
 
Actorul american stie ca idolatria Hollywood-ului i-ar putea face mai mult rau decât bine senatorului de Illinois. Cu Europa s-ar putea intâmpla la fel: nu este exclus ca aceasta isterie pro Obama si pasiunile pe care le suscitata in rândul europenilor sa nu fie deloc in avantajul candidatului democrat, noteaza ziarul El Periodico. Europenii se declara fatis de partea lui Obama: 84% dintre francezi il vor la Casa Alba, iar in Germania el a reunit 200.000 de persoane intr-un miting, lucru de neinchipuit pentru un politician local. Si acelasi lucru se intâmpla in Marea Britanie, Spania etc…
 
Sentimentele sunt clar majoritare in favoarea lui. Cu greu am putea gasi o tara europeana care sa-i fie potrivnica, inclusiv Rusia se declara de partea lui. Entuziasmul este atât de mare, incât premierul britanic a declarat public ca Obama este cel care detine cele mai bune propuneri pentru a solutiona problemele economice cu care se confrunta SUA. Gordon Brown s-a alaturat astfel taberei sustinatorilor lui Obama trecând peste protocolul dintre state care cere sa nu fie afisate preferintele pentru un anumit candidat in alegerile prezidentiale.
 
Daca ar avea o memorie mai buna el si-ar aminti de gafa predecesorului sau John Major care a inclinat pentru Bush tatal in duelul sau cu Bill Clinton. Si care, dupa ce a câstigat s-a aratat deosebit de iritat, mai mult chiar dupa ce a aflat ca guvernul de la Londra a facut investigatii pe seama speculatiilor ca Bill Clinton, in timpul razboiului din Vietnam, ar fi facut demersuri pentru a obtine cetatenia britanica si a nu fi trimis pe front. Destui lideri europeni isi musca limba pentru a nu-si declara simpatia pentru Obama si fac bine pentru ca, in cazul in care pierde, contracandidatul sau ar putea sa-i tina minte si sa actioneze in consecinta. Si nu ar fi prima oara, exemple sunt destule.
 
Mingea se afla deocamdata in terenul advers si impotriva europenilor. Opinia publica europeana ar putea fi mirata de ce, având in vedere cât de impopular si aberant este vazut aici razboiul din Irak, un candidat care se declara sustinator al acestuia are sanse mai mari sa fie ales. Dar asa este, iar azi McCain conduce in sondaje. Sau ca cea aleasa pentru postul de vicepresedinte, Sarah Palin, cu pareri impartasite cu McCain pe aceasta tema este la fel de populara, ii mira pe multi europeni. Ca dna Palin este contrara avortului, ca nu considera omul vinovat de schimbarile climatice si ca pledeaza pentru dreptul individual de a purta arme, ii face pe multi de aici sa miste condescendent din cap. La ei insa, surpriza, numarul doi republican a rasturnat toate pronosticurile.
 
I-a galvanizat si i-a mobilizat pe alegatorii republicani, iar la mitingurile la care il insoteste pe McCain participa acum de patru ori mai multe persoane, decât atunci când acesta venea singur. Omul de film Andrew Ward sustine – lucru ce seamana izbitor cu pelicula 'Fiica fermierului' de Loretta Young – ca daca Palin s-ar limita la aceste mitinguri sa citeasca din cartea de telefon lumea ar continua sa o aclame euforica. Tandemul republican are acum pronosticuri usor in crestere in favoarea sa. Un exemplu: in urma cu doua saptamâni, intre femeile albe sustinerea era de 52-43 in favoarea lui Obama.
 
Azi s-au inversat cu 51-42 in favoarea lui McCain. Si este vorba de un segment de electorat care ar putea decide rezultatul din noiembrie. Cuplul McCain-Palin are aceleasi scor favorabil si in rândul asa-numitilor bluecollars (muncitori) indecisi. Victoria data drept certa aici pentru Obama ar putea avea unele surprize. Si in multe domenii. Alianta SUA cu Europa, de exemplu, nu mai este ce-a fost. Europenii, fara tancurile sovietice la frontierele lor, nu ezita sa-si arate fatis discrepantele cu Washington dându-si seama ca depind acum mai putin de SUA. Americanii, la rândul lor incep sa considere Europa o zona mai putin vitala pentru securitatea lor.
 
NATO, totusi exista si continua sa fie necesara. Candidatul democrat a subliniat deja ca este momentul de a intari Alianta Atlantica "cerând mai mult aliatilor nostri'. Ceea ce ar putea sa insemne ca Obama este de parere ca europenii se eschiveaza de la misiunea lor in Afganistan, unde unele tari nu trimit trupe, in timp ce altele nu vor sa le desfasoare decât in zone considerate sigure. Este dispusa Europa sa se implice mai mult? Cu siguranta nu. Discrepantele cu cel preferat sunt multe. Alegerile vor marca plecarea lui Bush, ceea ce-i priveaza pe europeni de multe scuze. Multi lideri din partea aceasta sunt reticenti fata de politica lui Bush si razboiul sau din Irak.
 
Rationamentul primeaza. Bush a fost deja bruftuluit in prima sa vizita in Europa inainte de conflict. Una din vinele sale era ca nu l-a amnistiat, intr-o tara in care exista pedeapsa cu moartea, pe autorul atentatului de la Oklahoma in care au murit 170 persoane. Europenii sunt de multe ori sensibili si pacifisti in conflictele in care intervin SUA, insa daca varsarea de sânge are loc in alte imprejurari (Bosnia, Rwanda, Darfur etc), indignarea este limitata. Sau nula. Sentimentele antiamericane ale europenilor, senzatia ca se simt in fata unui Imperiu, ramân in continuare valabile, conchide ziarul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.