Gripa spaniola din nou in atentia specialistilor britanici

 
Ramasitele pamântesti ale unui aristocrat britanic, decedat in urma cu 90 ani, au fost exhumate acum o saptamâna ca parte a unui studiu menit sa duca la combaterea unei viitoare pandemii de gripa. Sir Mark Sykes, proprietar al tinutului Yorkshire (nordul Angliei) a murit in Franta in urma pandemiei de 'gripa spaniola', care a facut peste 30 de milioane de victime in intreaga lume, intre 1918 si 1919.
 
Expertii sunt de parere ca ADN nobilului britanic ar putea contine cheia pentru a descoperi un leac impotriva acestei boli, noteaza ziarul El Mundo. Oamenii de stiinta de la St. Barts & Royal London Hospitals, ale caror cercetari vor fi prezentate intr-un program al postului de televiziune BBC One, sunt de parere ca ramasitele pamântesti ale lui Mark Sykes, conservate intr-un cosciug de plumb, vor permite descoperirea ADN-ului 'gripei spaniole', John Oxford, unul din virusologii cei mai reputati din lume, a participat la lucrarile de prelevare a mici mostre de tesut din cadavrul generalului armatei britanice, care va fi din nou inhumat dupa efectuarea necropsiei.
 
Potrivit expertilor, care inca de la inceputul anului 2007 si-au anuntat intentia de a exhuma ramasitele pamântesti ale lui Sir Sykes, particularitatea cosciugului de plumb a permis conservarea virusului 'gripei spaniole', al carui ADN ar putea avea o structura genetica similar celui al gripei aviare. Tulpina, care a provocat pandemia la inceputul secolului al XX-lea este H1N1, similara celei responsabile de epidemia care face azi ravagii in rândul pasarilor (H5N1). H1N1, care initial ataca pasarile a suferit o mutatie devenind un virus letal pentru oameni.
 
Analiza tesutului obtinut si care va fi congelat in nitrogen lichid si transportat intr-un laborator special pentru a evita orice risc de contaminare ar putea ajuta la o mai buna intelegere a modului cum actiona virusul si la dezvoltarea de noi medicamente pentru a preveni o posibila pandemie moderna, in cazul in care H5N1 ar urma pasii stramosului sau. Exista doar cinci mostre utile ale virusului H1N1 in toata lumea si niciuna nu provine din corpul bine prezervat intr-un cosciug de plumb.
 
O secventare a virusului H1N1 a fost posibila cu ajutorul unor mostre congelate descoperite in Alaska dar ramân inca multe semne de intrebare, precum modul in care acesta face victime si mutatia pe care a suferit-o in anul 1918. Dioceza de York a autorizat exhumarea corpului lui Sykes, ingropat in capitala St. Mary, in cavoul de familie. El a fost exhumat numai dupa ce rudele sale si-au dat consimtamântul. Procesul a fost laborios având in vedere ca alaturi de el se odihneau ramasitele sotiei sale, Lady Edith Sykes. Nepotul celor doi, Sir Tatton Sykes, a fost prezent la lucrari.
 
Virusologul John Oxford a declarat ca Sykes a murit mai târziu de epidemie, când virusul era aproape extins. "Vrem sa aflam mai multe despre cum actiona acest microorganism, atât in momentul sau cel mai virulent cât si in perioada de extinctie". Mark Sykes, fost un om politic conservator si diplomat, a murit in Franta de gripa spaniola care a provocat moartea a peste 30 de milioane de persoane in intreaga lume. Nobilul britanic a fost artizanul tratatului Sykes-Picot din 1916, care isi datoreaza numele negociatorilor sai – un acord secret intre Marea Britanie si Franta pentru a-si imparti Orientul Mijlociu dupa incheierea Primul razboi mondial (1914-18).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.