Köln, razboiul moscheii

 
Doua Europe si doua idei de Europa se vor infrunta cu incepere de vineri (19 septembrie 2008) la Köln si exista temerea declansarii unor tulburari si violente. Vineri si sâmbata in metropola renana se organizeaza ''Congresul european impotriva islamizarii''.
 
A fost convocat de miscarea populista de dreapta ''Pro Köln'', cu participarea unor miscari national-populiste si a unora dintre liderii acestora precum cel al Vlaams Belang, belgian. Dupa cât se pare va absenta insa francezul Jean Marie Le Pen, desi numele sau figureaza pe lista oratorilor. Obiectivul este de a spune ''nu'' marii moschei ce se va construi in orasul lui Adenauer si ''nu'' ponderii crescânde a imigratiei islamice. Partidele traditionale si sindicatele se mobilizeaza insa pentru a organiza o contrademonstratie, in frunte cu primarul orasului, Fritz Schramma, democrat-crestin ca si cancelarul Angela Merkel. Acordul dat de el construirii moscheii a fost decisiv, apreciaza ziarul italian La Repubblica.
 
''Este rusinos ca legile permit in pietele noastre accesul inamicilor democratiei, un oras tolerant precum Köln ar trebui sa se arate neviolent dar deplin intolerant fata de astfel de oameni'', a declarat Schramma. Într-un interviu acordat ziarului conservator Die Welt i-a indemnat pe cetateni la ''o revolta a oamenilor demni: inchideti magazinele, coborâti obloanele la fiecare mic magazin si la fiecare fereastra, aratati un centru istoric pustiu pentru a protesta impotriva agitatorilor ultra-dreptei populiste!''. Politia germana se pregateste de ce e mai rau, fiind mobilizati mii de agenti. ''Va fi pentru noi cea mai dificila incercare din ultimii ani'', a afirmat Michael Temme, seful statului major de urgenta pentru ordinea publica.

 
Sunt asteptati o mie de participanti la congres si la adunarea dreptei populiste, in vechea piata Heumarkt din inima centrului istoric. La câtiva pasi mai incolo, in piata Domului, simbol al orasului, sindicatele (DGB), bisericile si alte grupuri democratice vor organiza contramanifestatia. Primul orator al acesteia va fi primarul orasului. Totodata, grupuri de autonomi si ''no global'' se pregatesc sa intre in actiune. Congresul va fi o mare ocazie de mobilizare la nivel european pentru fortele populiste. Autoritatile germane privesc cu ingrijorare ''Pro Köln''.
 
Miscarea este supravegheata de Oficiul Federal pentru Apararea Constitutiei (serviciile secrete interne) pentru presupusele sale contacte cu partidul neonazist NPD din care ar proveni unii dintre liderii sai, si cu alte grupari neonaziste. ''Pro Köln'' este un proiect politic ce vizeaza organizarea de initiative civice in marile orase /exista deja la Berlin, Hamburg si Muenchen/ pentru mobilizarea impotriva multiculturalismului, islamului si islamismului. Viitoarea moschee din Köln divizeaza Germania de ani de zile.
 
Va fi cea mai mare din tara si se va ridica in cartierul popular Ehrenfeld, locuit de numerosi musulmani. Participantii la congresul dreptei vor sa treaca si prin Ehrenfeld cu autocarele lor. ''Este scandalos'', au protestat liderii comunitatii turce, care numara 8.000 de persoane din populatia de un milion de locuitori cât numara Köln. ''Cerem orasului sa dea un semnal de toleranta multiculturala si de respingere a xenofobiei si rasismului'', au mai indemnat ei.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.