EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

McCain se straduieste sa adopte pozitia corecta in domeniul economiei

0
 
Luni, 15 septembrie, dimineata, in vreme ce sistemul financiar american se confrunta cu unul dintre cele mai puternice socuri suferite in ultimele decenii, candidatul republican John McCain a afirmat, asa cum o mai facuse si in alte ocazii, ca este de parere ca fundamentele economiei sunt 'puternice'.
 
Câteva ore mai târziu a inceput sa dea inapoi, explicând ca ceea ce voise sa spuna era ca lucratorii americani, pe care ii descrisese ca element principal al economiei, sunt productivi si energici. Marti, McCain vorbea deja despre situatia economica drept o 'criza totala' si deplângea 'lacomia' din Wall Street si Washington. Schimbarea drastica a tonului si a continutului discursului sau a reflectat faptul ca McCain nu numai ca vorbise intr-o nota discordanta intr-un moment deosebit de important, dar o facuse si intr-un domeniu in care nu-si permitea sa faca o gafa, este de parere The International Herald Tribune (IHT).
 
Conditiile economice agravându-se in decursul acestui an si nelinistea alegatorilor crescând, McCain a trebuit sa depuna eforturi serioase pentru a contracara impresia ca ii lipsesc experienta si cunostintele pentru a se ocupa de problemele economice ale tarii. În cazul cel mai recent, el a incercat intâi sa-si explice remarcile referitoare la stabilitatea economiei afirmând ca se referise la americanii din câmpul muncii si aproape provocându-l pe oponentul sau democrat, Barack Obama, sa il contrazica in acest subiect. Însa la doar câteva ore dupa aceea, consilierii sai ii programau deja aparitii in public.
 

Astfel, el avea sa incerce sa retracteze afirmatiile cu totul, in vreme ce democratii afirmau ca nu este la curent cu ce se intâmpla la nivel economic in SUA. Dincolo de a aborda un ton mai curând populist si de a enunta explicit problemele economice ale natiunii, aceasta campanie a sa are ca scop si pe acela de a-l promova drept un lider puternic cu o experienta vasta in probleme economice, având in vedere faptul ca a fost membru al Comisa pentru Comert din cadrul Senatului, pe care a si prezidat-o timp de sase ani. În acest cadru a intâmpinat curând dificultati, când unul dintre consilierii sai a sugerat ca a ajutat la crearea BlackBerry, prin rolul sau important in conturarea legislatiei pentru telecomunicatii.
 
Mai târziu, staff-ul sau electoral a respins aceasta afirmatie, calificând-o drept prosteasca. O mare parte din acest an, McCain a parut sa se straduiasca sa obtina un echilibru intre optimismul pe care il doresc alegatorii de la liderii lor si empatia dupa care tânjesc in timpul perioadelor de greutati. Sarcina sa este complicata de discrepanta dintre planurile sale de a continua multe dintre politicile economice deloc populare ale actualului presedinte republican, si angajamentul de a imbunatati economia americana.
 
Responsabilii campaniei sale electorale au intrat imediat in actiune, incercând sa puna 'in context' remarcile contradictorii facute de McCain, si sa indrepte atentia asupra a ceea ce sustinatorii lui McCain considera a fi atacuri incorecte din partea taberei lui Obama. Prin urmare, echipa lui McCain a pregatit dinainte textul pentru reporteri – procedura folosita de obicei doar pentru discursuri importante -, el urmând sa afirme ca 'economia americana se afla in criza' si sa reexplice ce voia sa spuna atunci când a vorbit despre 'fundamentele' economiei.
 
Consilierul lui McCain pe probleme economice, Douglas Holtz-Eakin, a declarat marti ca senatorul, care a sustinut adesea descentralizarea, va sprijini ca presedinte impunerea unor reglementari noi. 'Ideea aceasta, enuntata de multi jurnalisti, ca McCain insusi sau membrii echipei sale nu inteleg ce se intâmpla in economia americana este gresita', spune Holtz-Eakin. 'Un om nu trebuie sa candideze la presedintie având ca merit faptul ca denigreaza totul si incearca sa sperie alegatorii. Sa fim corecti. Economia americana a avut probleme serioase', il citeaza IHT.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.