Moscova schimba fabrica de ciocolata „Krasnii Oktiabr” pentru succesul imobiliar

 
Fabrica de Ciocolata ''Krasnii Oktiabr'' (''Octombrie Rosu'') numita in onoarea revolutiei din 1917, se afla pe o insula de pe râul Moscova, peste drum de Kremlin.
Cladirea din caramida rosie, construita in secolul al XIX-lea, când compania furniza ciocolata tarilor si era detinuta de germani, este un monument iubit al orasului.
 
Când fabrica era in functiune, pe cosurile ei ieseau valatuci albi de fum ce umpleau auerul rece din timpul iernii, iar de pe malul râului, oamenii vedeau muncitori imbracati in alb trebaluind, intrând si iesind din fabrica. Curând, cladirea va disparea insa, scrie The International Herald Tribune. În Moscova, oras bogat si aflat intr-o permanenta dezvoltare, un metru patrat de proprietate intr-o zona rezidentiala costa aproximativ 20.000 de dolari, putând ajunge chiar pâna la 50.000, actionarii au decis ca fabrica de vizavi de Kremlin este inutila.
 
Soarta fabricii arata cum o afacere rusa a evoluat in contextul traseului in zig-zag al economiei, de la caderea Romanovilor si pâna la dezmembrarea Uniunii Sovietice. În secolul al XIX-lea, fabrica Einem, detinuta de germani, orna cutiile de ciocolata cu potretele tarilor. Dupa nationalizare, noile etichete infatisau revolutionari care intrau in Palatul de Iarna. Mai târziu, pe cutii apareau figurile zâmbitoare ale unor copii si fraza 'Îti multumim, Stalin, pentru copilaria noastra fericita'. În anii 1990, managerii fabricii au primit privatizarea cu bratele deschise.
 
Însa, intr-o perioada in care alte afaceri doreau sa scape de orice asociere cu epoca sovietica, ei au pastrat numele de ''Krasnii Oktiabr'' – era deja cunoscut si avea un bun renume. Au continuat sa produca batoane de ciocolata numite Alionka, dupa fiica primei femei cosmonaut, si Slava /Glorie/, evocând sloganele sovietice. Acum, ''Krasnii Oktiabr'', fiind in pas cu tedintele, a devenit ceea ce pare sa-si doreasca orice companie rusa: un vis al afacerilor imobiliare. Lucratoarele – in marea lor majoritate femei – au fost trimise in alte fabrici de dulciuri detinute de compania ''Octombrie Rosu''.
 
Ele produc in continuare aceleasi ciocolate, insa folosind echipamente mai noi si mai moderne, departe de centrul orasului – in urma unei initiative a guvernului de a muta industria catre periferia capitalei. Guta-Development, o companie imobiliara, intentioneaza sa transforme proprietatea ''Krasnii Oktiabr'' in atractia centrala a unui luxos complex de cladiri de pe Insula Bolotni. Initial, sustinatorii pastrarii cladirilor-emblema ale orasului s-au aratat indignati. În decursul ultimilor 15 ani, cladirile construite de catre si pentru clasa nou-imbogatita a Rusiei au fost rococo, de prost gust si gargantuesti – in acelasi timp.
 
Oficialitatile orasului, care detin controlul asupra proiectului, sunt cunoscute pentru lipsa de eleganta si de stil a alegerilor facute – dupa cum demonstreaza si statuia kitsch a lui Petru cel Mare de pe Insula Bolotni. Însa compania Guta, spre usurarea unor autoritati precum David Sarkisian, directorul Muzeului de Stat al Arhitecturii Shchusev, a decis sa scoata la vânzare proiectul, in ideea ca rusii care traiesc acum la New York si Londra au invatat sa puna pret pe valoarea arhitectonica ce isi gaseste perfect locul in contextul istoric si in imprejurimile locatiei.
 
Compania este de parere ca asemenea cumparatori ar plati milioane de dolari pentru a locui intr-o locatie urbana, post-industriala, cu magazine si strazi deschise publicului. Prezentarile de marketing explica cu grija faptul ca proprietatile de aici sunt resedinte neobisnuite, ce nu au ziduri interioare – 'al caror pionier a fost Regele Artei Pop, Andy Warhol'. Multe detalii ramân necunoscute. Însa compania s-a angajat ca zona sa ramâna deschisa publicului, ca cele 3 cladiri istorice, inclusiv cea a fabricii si a unui fost club imperial de yacht, sa fie pastrate, si ca noile cladiri sa fie in armonie cu cele vechi si suficient de joase pentru a nu bloca vederea catre Kremlin din alte parti ale orasului.
 
Cladirile vor fi proiectate de arhitectul si designerul francez Jean-Michel Wilmotte. Un apartament-model situat intr-o alta cladire din caramida ce va fi pastrata, are interiorul cu caramizi vizibile si grinzi de lemn, o camera de zi cu canapele din piele neagra, un semineu din granit si un pian.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.