EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Motivul dizolvarii coalitiei democratice din Ucraina – lupta pentru putere intre Iuscenko si Timosenko

0
 
Criza din Georgia, precum si ambitiile personale excesive ale presedintelui Viktor Iuscenko si ale premierului Iulia Timosenko au servit drept catalizator al destramarii coalitiei 'portocalii' din Ucraina, comenteaza miercuri publicatia elvetiana Le Temps, in opinia careia divergentele dintre cei doi fosti aliati din timpul 'revolutiei portocalii' din 2004 s-au acutizat inaintea alegerilor prezidentiale din 2010.
 
Se considera ca picatura care a umplut paharul rabdarii fostilor aliati de la Kiev au constituit-o pozitiile diferite pe care s-au situat acestia fata de conflictul din Caucaz. În timp ce Iuscenko l-a sustinut fara echivoc pe omologul sau georgian, condamnând energic interventia Rusiei pe teritoriul unui stat suveran, Timosenko a fost mai prudenta, nedorind sa strice relatiile cu vecinul din nord inaintea venirii iernii, când se discuta pretul pentru gazele rusesti ce vor fi livrate anul viitor Ucrainei.
 
Cu toate acestea, expertii europeni apreciaza ca, dincolo de motivele ideologice, fragilitatea aliantei democratice are drept cauza ambitiile personale excesive ale celor doi lideri politici de la Kiev, care cel mai probabil vor concura la viitorul scrutin prezidential. 'Criza din Georgia a servit doar ca pretext pentru dizolvarea coalitiei democratice din parlamentul de la Kiev. Tensiunile dintre seful statului ucrainean si premierul sau dateaza nu de o zi – doua' – considera Laure Delcour, expert la Institutul de studii internationale si strategice din Paris.
 
Ea evoca in acest context episodul din luna mai, când simpatizantii premierului Iulia Timosenko din Rada Suprema (parlamentul unicameral ucrainean) l-au impiedicat pe presedintele Iuscenko sa-si rosteasca in legislativ discursul catre natiune, pe motiv ca discursul mai poate asteapta, dar legile anticoruptie – nu. 'Asistam la o lupta pentru putere care s-a intensificat inaintea alegerilor prezidentiale din 2010', a adaugat Delcour, in opinia careia lupta dintre presedintele si premierul de la Kiev este favorizata de o serie de conditii institutionale.
 

Constitutia amendata, care a intrat in vigoare in 2006 in Ucraina, a fost rezultatul compromisului intre presedinte si opozitie. Legea fundamentala acorda prerogative egale presedintelui si legislativului, ceea ce a dus intr-o oarecare masura la destabilizarea situatiei politice din tara. Pachetul de legi aprobat la inceputul lunii septembrie, destinat sa diminueze si mai mult prerogativele prezidentiale, a turnat gaz pe foc, mai ales ca a putut sa trece in parlament si datorita voturilor Blocului Iuliei Timosenko (BIUT), care de data aceasta a votat cot la cot cu opozitia prorusa.
 
Observatorii francezi au avansat mai multe scenarii de evolutie a situatiei politice din Ucraina. Potrivit acestora, apropierea sefei guvernului de la Kiev – care se bucura de o cota de popularitate mult mai mare decât cea a presedintelui tarii – de Partidul Regiunilor (opozitia prorusa) este nefireasca, dar posibila. Ei nu exclud nici alegeri anticipate, care s-ar putea desfasura pentru a doua oara in acest an, daca in decurs de 30 de zile nu va fi creata o noua majoritate parlamentara. 'Iulia Timosenko aspira evident sa guverneze de una singura.
 
Ea ar putea sa reziste presiunii din partea presedintelui Viktor Iuscenko fara sa formeze o alianta mare, ci doar cu câteva partide mai mici din Rada Suprema' – considera Andre Liebich, profesor la Institutul international pentru studii superioare si dezvoltare din Geneva. Indifirent de cum va se va incheia criza politica, Ucraina risca sa ajunga din nou sfâsiata intre Europa si Rusia, comenteaza publicatia elvetiana Le Temps.
 
'S-a creat o situatie extrem de tensionata in regiune. Marea Neagra s-a transformat intr-un centru de potential conflict. Kievul resimte o dubla presiune, atât din partea fortelor care doresc aderarea Ucrainei la NATO, cât si din partea celor care se opun. A treia cale nu exista. În conditiile actuale, a nu adera inseamna deja o alegere' – a comentat pentru ziarul elvetian un expert specializat in problemele Caucazului.
 
Daca isi va intari in continuare pozitiile, Moscova nu-i va permite Ucrainei sa plece. 'Ucraina este leaganul istoric al Rusiei' – subliniaza Laure Delcour. 'Este o tara cu o pozitie strategica', afirma si Andre Liebich, adaugând: ' Majoritatea ucrainenilor, care nu sunt obligatoriu prorusi, se opun aderarii Ucrainei la NATO, spre deosebire de presedintele lor' proamerican.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.