NATO pregateste o forta de reactie rapida pentru apararea vecinilor Rusiei

 
Ministrii apararii din statele membre NATO vor lua in considerare vineri la Londra posibila formare a unei forte speciale de reactie rapida, menite sa apere tarile Aliantei care se invecineaza cu Rusia, scrie cotidianul Los Angeles Times, care citeaza un inalt oficial din cadrul Pentagonului.  
 
Astfel, potrivit sursei citate, exista deja un consens in cadrul Aliantei Nord-Atlantice pentru formarea unei astfel de forte speciale, insa ramân de discutat anumite aspecte fundamentale, cum ar fi cel relativ la cine va fi autorizat sa ordone activarea acestei forte, si in ce conditii.

 
Desi in declaratiile facute joi la Londra, ministrul american al apararii Robert Gates nu a mentionat posibila formare a unei forte de reactie rapida a NATO, „aceasta ar putea fi solutia intermediara”, intre pozitiile vecinilor Rusiei, pe de o parte, si cea a tarilor occidentale din cadrul Aliantei, pe de alta, care prefera sa evite masurile care ar putea fi prost primite la Moscova, estimeaza publicatia citata.
 
Desi forta respectiva ar fi „mica, usoara si de natura defensiva, inaltii functionari din cadrul Ministerului (american) al Apararii recunosc faptul ca o astfel initiativa a NATO ar putea provoca furia Moscovei”, mai citeaza EFE din comentariile cotidianului american. Ministrul american al apararii, Robert Gates, afirma joi ca „trebuie sa avansam cu precautie, pentru ca exista o varietate de puncte de vedere cu privire la reactii, care trec la de prietenii nostri din Europa de est, la baltici si pâna la unele dintre tarile Europei occidentale”, aminteste agentia de presa citata.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.