Republica Ceha doreste infiintarea unui institut european pentru cercetarea totalitarismului

 
Republica Ceha, care la 1 ianuarie 2009 va prelua presedintia turnanta a Uniunii Europene, sustine infiintarea unui nou organism european care sa functioneze ca institut de cercetare in domeniul totalitarismului si ca muzeu al victimelor regimurilor totalitare, scrie, vineri, EUObserver.
 
„Institutia ar acoperi intreg trecutul nostru totalitar, din Portugalia, prin Grecia pâna in Tarile Baltice”, spune Pavel Zacek de la Institutul pentru Studii in domeniul Totalitarismului din Praga. În cadrul unei audieri publice pe aceasta tema, gazduite de Parlamentul European, Pavel Zacek a aratat ca sunt avute in vedere toate regimurile totalitare si nu doar cele comuniste. „În ansamblul ei, Europa nu s-a impacat inca cu propriul ei trecut”, a afirmat el.
 
Obiectivul privind infiintarea acestui organism european se inscrie in asa-numita Declaratie de la Praga privind constiinta Europeana si Comunismul, adoptata de Senatul ceh in iunie 2008. Documentul propune ca regimul totalitar nazist si cel comunist sa fie considerate deopotriva „principalele dezastre care au afectat secolul al XX-lea” si ca toate crimele comise in numele comunismului sa fie tratate precum „crime impotriva umanitatii”.

 
Este totusi putin probabil ca institutul sa devina o realitate in timpul mandatului presedintiei cehe a Uniunii Europene, chiar daca Pavel Zacek spera ca Polonia si Tarile Baltice vor sustine aceasta idee in momentul când vor asigura presedintia UE. Praga a mai propus ca 23 august sa devina ziua când europenii sa comemoreze victimele regimurilor totalitare nazist si comunist – la fel cum la 27 ianuarie Europa comemoreaza victimele Holocaustului.
 
Un grup de eurodeputati au pregatit o declaratie in acest sens, iar europarlamentarul conservator bulgar Nickolai Mladenov a declarat agentiei de presa CTK ca documentul a fost semnat de peste jumatate dintre membrii PE. „Saptamâna viitoare el va deveni document oficial al Parlamentului European”, a afirmat el. Data aleasa, 23 august, se refera la ziua de 23 august 1939, când Germania, condusa de Adolf Hitler, si Uniunea Sovietica a lui Iosif Stalin, au semnat pactul de neagresiune.
 
Acordul respectiv stipula ca cele doua parti nu vor recurge la forta militara una impotriva celeilalte si impartea sferele de influenta intre cele doua tari. Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si România au fost afectate in mod direct de prevederile pactului.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.