SUA ar intentiona sa amplaseze in Georgia o baza militara de genul Camp Bondsteel din Kosovo

 
Dupa ce si-au creat recent un 'portavion nescufundabil' in Balcani (baza militara Camp Bondsteel din Kosovo), SUA incearca sa-si amplaseze o baza similara in Caucaz, câstigând irevocabil de partea sa Georgia, comenteaza in editia sa de miercuri cotidianul rusesc Moskovski Komsomolet. Potrivit comentatorilor publicatiei citate, nu este greu de ghicit carui scop i-a alocat recent Washingtonul un miliard de dolari considerat ajutor pentru Georgia, iar denumirea bazei americane din Caucaz se va afla in curând.
 
Printre succesele repurtate de SUA impotriva Rusiei in regiune, Moskovski Komsomolet mentioneaza mai ales trimiterea flotei de razboi americane si NATO in Marea Neagra. 'Rusia ar trebui sa stie ca americanii nu vor pleca prea usor din Marea Neagra', afirma aceiasi comentatori rusi, indicând ca Washingtonul a trimis USS Mount Whitney – nava amiral a Flotei a VI-a americane din Marea Mediterana – nu pentru o misiune umanitara in Marea Neagra, ci pentru a crea un singur centru de comanda a fortelor militar-maritime ale NATO in bazinul Marii Negre.
 

Potrivit Moskovski Komsomolet, SUA s-au gândit si cum sa evite Conventia de la Montreux (1936), care reglementeaza accesul vaselor militare si comerciale, pe vreme de pace, in Marea Neagra. Clauzele acestei conventii limiteaza la cel mult 21 de zile prezenta navelor care nu apartin tarilor riverane in bazinul Marii Negre. Mai mult nici nu este nevoie, considera publicatia citata, pentru ca exista termenul 'rotatie', la care au recurs americanii.
 
'Ne-am bucurat prea devreme ca distrugatorul USS Mc Faul, dotat cu rachete Tomahawk, s-a retras din Marea Neagra, deoarece, in locul sau, urmeaza sa ajunga in câteva zile crucisatorul american USS Cowpens, care are acelasi tip de rachete la bord', scrie, in comentariul sau, ziarul mentionat, avansând ideea ca SUA isi vor roti armada in Marea Neagra la fiecare 21 de zile.
 
În concluzie, potrivit Moskovski Komsomolet, se contureaza o prezenta militara a SUA in Marea Neagra si in Caucaz pe termen lung. Pozitia americanilor este de inteles, mai scrie ziarul citat. Caucazul este zona de tranzitare a conductelor de petrol si gaze din Marea Caspica si Asia Centrala, iar cel care controleaza accesul la conducte, controleaza in mod global si problemele de securitate energetica.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.