EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

SUA: haosul fianciar il impulsioneaza pe Obama

0
 
Cataclismul de pe Wall Street, care se prelungeste si se complica, a sfârsit prin a modifica datele cursei electorale in favoarea lui Barack Obama, pe care alegatorii il vad azi ca pe un agent real al schimbarii, in detrimentul lui John McCain. La mai putin de 50 de zile inainte de alegeri si cu o campanie monopolizata de economie, candidatul prezidential democrat se situeaza din nou in frunte in sondaje si dispune de cel mai bun scenariu posibil pentru a pune mâna pe rolul sau favorit.
 
Cele mai recente sondaje confirmau o cotitura in intentiile de vot dupa izbucnirea crizei financiare alegatorii considerând (65% fata de 37%) ca Obama reprezinta mai mult decât McCain, garantia schimbarii, in timp ce doar 17% estimau ca Sarah Palin, candidata la vicepresedintie, este pregatita pentru acest post, noteaza ziarul El Pais. Sondajul, difuzat de ziarul The New York Times si de canalul CBS, cel mai amplu de la cele publicate dupa incheierea conventiilor ambelor partide, recunoaste totusi unele puncte forte ale candidaturii republicane, precum o mai buna apreciere a lui McCain drept comandant sef sau revitalizarea bazelor republicane dupa includerea lui Palin in „ticket”.
 
Dar, in termeni generali, datele din ultimele sondaje tind sa scoata in evidenta limitele efectului Palin, inclusiv consecintele negative, precum si avantajele structurale ale candidaturii democrate, in special procentul inalt al alegatorilor care dezaproba gestionarea economica a lui George W. Bush (68%) si care considera ca tara merge intr-o directie gresita (81%). Efectul Palin, combinatia de populism si fervoare religioasa, a scos in evidenta ca 70% dintre militantii republicani sunt multumiti de candidatura partidului lor. Dar, in acelasi timp, s-a remarcat si o crestere a sprijinului pentru Obama intre democrati si, mai ales, intre alegatorii care se definesc moderati sau independenti.
 
Urmarea a fost un avantaj de cinci puncte pentru Obama in sondajul The New York Times-CBS si procente similare exista si in alte sondaje in care se remarca o usoara imbunatatire pentru candidatul democrat – o situatie existenta inainte de congresele de la Denver si Saint Paul. Perspectivele nu sunt la fel de bune pentru candidatul republican daca se are in vedere ca aceste sondaje nu prezinta in mod complet starea de spirit provocata de prabusirea Wall Street-ului. John McCain a incercat sa anticipeze situatia printr-o strategie de delimitare fata de establishment-ul financiar si de propriul partid.

 
În discursul pronuntat la Iowa, McCain a spus ca el l-ar fi concediat de mult pe presedintele de la SEC (Securities and Exchange Comission), organismul regulator al Bursei, Christopher Cox, un congresman republican de peste 17 ani numit in post de actualul presedinte Bush in 2005. „Nu putem astepta mai mult timp pentru a corija sistemul nostru financiar”, a spus McCain.
Cei doi candidati au primit critici din partea mass-media pentru lipsa de solutii concrete in actuala criza, dar McCain a fost tinta predilecta a atacurilor pentru propunerea sa de a crea o comisie de analizare a situatiei, interpretata drept un recurs clasic birocratic preferat de politicieni atunci când nu stiu ce sa faca.
 
Fara a fi oferit nici el idei inovatoare pentru a regenera Wall Street-ul, simpla definire a acestei crize ca „un bilant final al celor 8 ani de politica esuata”, lui Obama i-a fost suficient pentru rentabiliza electoral situatia. Desigur nu s-a spus inca ultimul cuvânt si pot interveni multe surprize in cursa electorala. Orice politician stie ca utilizarea excesiva a unui eveniment negativ poate fi prejudiciabil. Prin urmare, cartelul general republican a inceput sa atace acest front. Principalul strateg al lui McCain, Steve Schmidt, l-a acuzat pe Obama ca „incurajeaza aceasta criza”, in timp ce candidatul sau „cauta solutii bipartidiste”.
 
Nu-i va fi insa usor sa vânda aceasta strategie. Dupa multe avataruri in lunga si tumultuoasa campanie, prestigiul si credibilitatea lui Obama de abia s-a resimtit: 65% dintre alegatori continua sa creada ca acesta este in masura sa gestioneze economia si ca reprezinta valorile cu care ei se identifica. Sunt date care duc cu gândul ca publicul deja si-a format o opinie despre senatorul de Illinois si ca aceasta va fi cu greu schimbata, daca cel putin nu va interveni ceva drastic de ultim moment.
O ocazie in acest sens ar putea fi, vineri 26 septembrie, odata cu desfasurarea primei, dintre cele trei, dezbateri electorale prevazute. În aceasta – si intr-un miracol pe Wall Street – isi pune acum toate sperantele Partidul Republican.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.