SUA-Rusia: Rice s-a dezlantuit

 
Rusia trebuie sa se vindece de nostalgia dupa Uniunea Sovietica si sa invete sa traiasca dupa legile secolului XXI-lea. Acesta este sfatul pe care secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, l-a dat intr-un discurs plin de critici dure la adresa Moscovei. Condoleezza Rice a pus, joi, punctul pe „i” in ceea ce priveste relatiile ruso-americane.
 
Luând cuvântul in cadrul Fondului Marshall de la Washington, ea a supus Moscova unor critici extrem de dure pentru operatiunea militara declansata in Georgia, acuzând-o de autoritarism si agresivitate paranoica in relatiile cu vecinii, relateaza cotidianul rus Gazeta. Rice a respins ideea ca SUA l-ar fi inspirat direct sau indirect pe Mihail Saakasvili la actiuni hotarâte in relatiile cu Osetia de Sud. Potrivit Rice, dimpotriva, SUA si aliatii lor „au incercat de mai multe ori sa sprijine ambele parti in vederea unei solutionari diplomatice a conflictului”.
 
„Tocmai in acest scop am si fost in Georgia doar cu o luna inainte de inceperea conflictului”, a amintit seful diplomatiei americane. De asemenea, din declaratiile dnei Rice a devenit clar ca acum Washingtonul recunoaste ca la un conflict militar de proportii in regiune au dus actiunile Georgiei, insa considera ca Tbilisi fusese provocat de partea sud-osetina. În opinia Rice, replica Rusiei „a fost trista”. Moscova a profitat de situatie si a „declansat un atac ce fusese demult planificat asupra Georgiei”, incalcându-i suveranitatea si integritatea teritoriala.
 
Ceea ce in Rusia este denumit „operatiune de pacificare” s-a transformat, in realitate, „intr-o interventie de anvergura”, considera secretarul de stat american. Rice a subliniat ca „liderii rusi nu-si vor atinge principalul lor scop militar: inlaturarea actualului guvern din Georgia”. Dimpotriva, aproape toata lumea s-a strâns in jurul Tbilisi. „Georgia a supravietuit. Democratia ei va deveni mai solida. Economia ei va renaste, iar independenta – va fi aparata.

 
Într-o zi va fi restabilita si puterea ei militara. Asteptam ziua când integritatea teritoriala a Georgiei va fi restabilita pe cale pasnica”, a declarat Rice. În opinia secretarului general al SUA, recunoscând Abhazia si Osetia de Sud, Rusia s-a pomenit in compania Republicii Nicaragua si a organizatiei teroriste Hamas, cea ce in mod evident „nu poate fi considerat o victorie diplomatica”. „Manifestarea anacronica a puterii militare a Rusiei nu va putea da istoria inapoi”, a asigurat Rice, mentionând si ultima „etalare a muschilor” de catre Moscova: aparitia de bombardiere strategice ale aviatiei ruse in Venezuela.
 
De altfel, Rice este convinsa ca relatiile strânse pe care SUA le are cu tarile Americii Latine, care „doresc un sistem de invatamânt, un sistem de sanatate mai bun, locuri de munca si locuinte mai bune”, nu vor fi in nici un caz puse sub semnul intrebarii de „o pereche de bombardiere invechite”. Potrivit Rice, „situatia Rusiei este mai rea decât oricând”, iar pretul acestei izolari pentru care Moscova a optat singura s-a dovedit imens: cooperarea dintre Rusia si SUA in domeniul industriei nucleare nu inregistreaza niciun progres; liderii rusi au lovit ei insisi in economia lor nationala.
 
Secretarul de stat al SUA a formulat o lista intreaga de pretentii la adresa Kremlinului: reculul de la libertatile omului; aplicarea selectiva a justitiei; coruptia ingrijoratoare la toate nivelurile societatii ruse. Însa, ceea ce o ingrijoreaza cel mai tare pe Condoleezza Rice este „impulsul agresiv paranoic” al Moscovei, care consta in a „vedea dezvoltarea democratiilor libere si independente ale vecinilor sai – mai ales dupa asa-zisele revolutii colorate din Georgia, Ucraina si Kârgâzstan – nu o sursa de securitate, ci o amenintare la adresa intereselor rusesti”.
 
Este adevarat ca, in pofida faptului ca „liderii rusi au facut o alegere neinspirata, ei ar mai putea face si alta (alegere)”. Chiar daca Moscova „nu raspunde cu reciprocitate” dorintei Washingtonului si aliatilor sai de a construi relatii cu ea pe baze parteneriale, „Occidentul si Rusia nu intra intr-un nou razboi rece”. De asemenea, potrivit Rice, „in pofida autoritarismului liderilor de la Moscova, cetatenii rusi se bucura astazi de mai multe posibilitati, de o libertate mai mare decât in perioada tarista sau sovietica”.
Liderii rusi „ar trebui sa-si depaseasca nostalgia pentru vremurile apuse si sa se impace cu modul in care functioneaza puterea in secolul al XXI-lea”, a opinat Rice, conchizând ca „decizia le apartine” (acestor lideri).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.