Ucraina: Demisia lui Iateniuk – o invitatie la demisie pentru Timosenko

 
Presedintele parlamentului ucrainean, Arseni Iateniuk, si-a dat demisia din functia de presedinte al Radei Supreme. De fapt, o asemenea decizie a lui Iateniuk nu este legata exclusiv de emotiile politicianului: ea a fost prevazuta de acordul de coalitie. Participantii coalitiei stabilisera ca, in cazul destramarii acesteia, isi vor da demisia atât presedintele parlamentului, cât si premierul.
 
Cu toate acestea, Iulia Timosenko nu intentioneaza sa demisioneze. Deja dupa ce destramarea coalitiei a fost anuntata oficial, Timosenko a catalogat aceste evenimente drept 'furtuna intr-un pahar de apa' si a promis ca guvernul va mai lucra 'destul de mult' pentru binele tarii, noteaza cotidianul rus Politkom. Acest 'destul' poate fi interpretat in mai multe moduri. Însa, este clar ca Timosenko are o luna la dispozitie pentru a forma o noua coalitie.
 
Iar in cazul in care nu vor exista niciun fel de acorduri privind formarea acesteia – alte câteva luni inainte de desfasurarea de alegeri anticipate pentru parlamentul ucrainean. Totodata, nu exista niciun fel de norme legislative care sa prevada demisia ei: premierul trebuie sa lucreze in aceasta functie pâna la formarea unei noi coalitii si pâna ce parlamentul il va aproba pe reprezentantul acesteia in calitate de sef de guvern. În acelasi timp, inainte de noile alegeri parlamentare premierul lucreaza ca un membru cu drepturi depline al cabinetului de ministri, iar pâna la formarea cabinetului de catre noul parlament – in calitate de persoana care indeplineste obligatiile premierului.

 
Într-un cuvânt, Iulia Timosenko nu ar avea unde sa se grabeasca. Însa, nici Iateniuk nu avea unde sa se grabeasca, cu atât mai mult cu cât acestui tânar si ambitios politician, care visa la proiecte independente, ii placea foarte mult in fotoliul de presedinte al parlamentului. Potrivit Politkom, decizia lui Iateniuk de a-si da imediat demisia poate fi explicata printr-un singur lucru: prin dorinta presedintelui Viktor Iuscenko de a-i aminti Iuliei Timosenko despre faptul ca trebuie sa plece.
 
În aceasta situatie, in fata sefului statului se deschid mari posibilitati: el il va putea numi personal, dintre toti membrii cabinetului de ministri, pe cel care va indeplini obligatiile premierului. Si nu este deloc obligatoriu ca aceasta persoana sa fie un reprezentant al BIUT (Blocul Iuliei Timosenko). Deja atunci când Iuscenko a renuntat in mod surprinzator la serviciile lui Anatoli Gritenko si l-a numit in functia de ministru al apararii pe vechiul sau tovaras, fostul premier Iuri Ehanurov, aparuse suspiciunea ca Ehanurov a aparut in cabinetul de ministri tocmai pentru a o inlocui, intr-o situatie de criza, pe Iulia Timosenko. Si atunci, de ce sa nu i se propuna Iuliei Timosenko sa plece?
 
Însa, este putin probabil ca Timosenko sa ia aceasta propunere in serios, cu atât mai mult cu cât si Iateniuk a indeplinit in felul sau ordinul tovarasilor mai mari: si-a inregistrat cererea de demisie si… a promis ca va conduce in continuare parlamentul, pâna când cererea ii va fi analizata. Si cine va demite un presedinte al parlamentului, in conditiile in care nu este clara configuratia fortelor politice care se pun de acord. De altfel, Iateniuk se poate baza si pe Timosenko: ea va tergiversa in fel si chip analizarea cererii de demisie a lui Iateniuk, pentru a nu fi acuzata ca nu respecta acordul de coalitie. Pe de alta parte, despre ce acord de coalitie poate fi vorba, când nu exista niciun fel de coalitie?, se intreaba in final Politkom.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.