Ajutorul militar trebuie separat de asistenta umanitara

 
Navele americane de razboi care au trecut prin Marea Neagra, ducând ajutoare pentru civilii afectati de luptele dintre Georgia si Rusia ar putea, mai curând, sa dauneze cauzei umanitare decât sa ajute cetatenii Georgiei, este de parere The Christian Science Monitor. Acest gest umanitar al armatei SUA ridica o multime de indoieli si de ingrijorari in rândul organizatiilor internationale pentru ajutor umanitar – are loc un fenomen de militarizare a operatiunilor de asistenta umanitara, nu doar in Georgia, ci in intreaga lume.
 
Unul dintre principiile fundamentale ale organizatiilor de asistenta este deosebit de simplu: ajutorul trebuie sa aiba ca scop usurarea suferintelor oamenilor, indiferent de rasa, credinta sau nationalitate, si cu siguranta fara a exista la mijloc nicio intentie militara. Uneori este posibila sau chiar necesara colaborarea cu forte militare pentru a se atinge acest scop. În urma tsunami-ului din 2004, care a devastat regiuni de coasta din Asia, sau dupa cutremurul grav din 2005, ce a afectat provincia Kashmir din Pakistan, armata americana a fost in multe cazuri singura institutie suficient de dotata pentru a ajunge si a actiona in zonele afectate.
 
Atunci nu se putea pune problema de a fi de partea cuiva – toata lumea incerca sa ii ajute pe cei care suferisera in urma dezastrelor naturale. În cazul unor asemenea dezastre, organizatiile de asistenta umanitara primesc cu recunostinta ajutorul armatei. Nu astfel stau lucrurile si in Georgia – unde SUA au afirmat clar ca sunt de partea Georgiei, nu a Rusiei – si nici in alte zone ale lumii in care ajutorul umanitar este intr-o masura din ce in ce mai mare amestecat cu problemele militare.
 
De mult prea multe ori, aspectul umanitar al misiunilor se pierde in operatiunea militara. De ce este acest lucru un motiv de ingrijorare pentru organizatii precum Serviciile Catolice de Asistenta (CRS)? În definitiv, atâta vreme cât oamenii au nevoie de adapost sau alimente, chiar este important cum le parvin ajutoarele?

 
Organizatiile pentru ajutorare, precum CRS, nu pot actiona cu eficienta daca sunt percepute ca luând partea unora dintre cei implicati in conflicte politice. Orice urma de partizanat poate pune in pericol vietile celor care lucreaza in misiunile de asistenta umanitara. Adaugarea unui aspect militar ajutoarelor umanitare incalca insusi principiul fundamental al muncii de ajutorare, referitor la ajutorarea tuturor celor care sufera – nu doar a celor apartinând uneia dintre partile in conflict, ci a tuturor celor care sunt afectati de conflict.
 
Chiar daca ajutoarele umanitare acordate de armata sunt destinate tuturor, misiunea respectiva e perceputa ca oferind ajutor doar uneia dintre parti, iar acesta este efectul ce mai grav posibil. Odata ce liniile de demarcatie dintre ajutoarele militare si cele umanitare se estompeaza, devine din ce in ce mai dificil pentru organizatiile umanitare sa scape de imaginea negativa a partizanatului. Astfel, reputatia si eficienta lor sunt grav afectate. Participarea din partea comunitatilor este esentiala pentru dobândirea relevantei si credibilitatii.
 
Capacitatea de a crea si a pune in aplicare asemenea programe de ajutorare nu se gaseste, de obicei, printre insusirile care le sunt cerute celor din rândurile armatei – si nici nu ar trebuie sa fie, armata are o alta misiune. În cadrul guvernului SUA, Departamentul de Stat si Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala trebuie sa ramâna concentrate asupra responsabilitatii lor principale – de a coordona reactiile fata de suferintele oamenilor cauzate de dezastre naturale si provocate de oameni.
 
Atunci când situatia permite, armata SUA ar trebui sa sprijine aceste eforturi civile, insa nu forta ar trebui sa le conduca, asa cum s-a intâmplat in multe parti ale lumii. Conducerea agentiilor americane civile, precum si a partenerilor acestora din comunitatea organizatiilor umanitare vor fi cele care sa asigure luarea masurilor necesare pentru ajutorarea persoanelor aflate in dificultate.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.