Creste cererea de lucratori straini in Polonia

 
Întreprinderile poloneze angajeaza din ce in ce mai multi lucratori asiatici – din China, Nepal si India, informeaza luni (22 septembrie 2008) cotidianul Rzeczpospolita, potrivit caruia in prima jumatate a anului 2008, peste 8000 de straini au primit permis de munca in Polonia, iar firmele si-au declarat dorinta de a angaja inca aproape 100 000 de lucratori din est. În prezent, taxa pentru eliberarea unui permis de munca pentru un strain, pe o perioada mai mare de 3 luni, se ridica in Polonia la 100 de zloti (30,3 euro).
 
Muncitorii din Asia constituie adeseori in prezent unica si cea mai inteleapta rezolvare pentru numeroase firme poloneze de productie. „Pe ucraineni nu ne putem baza, fiindca Polonia a incetat sa mai fie atractiva pentru ei. În plus, in ciuda tuturor speculatiilor, intoarcerile masive ale polonezilor din Marea Britanie nu exista. Mai mult chiar, din ce in ce mai multi specialisti se decid sa plece cu familia din Marea Britanie in Norvegia”, declara Agnieszka Barchan de la firma K&K Selekt.
 

Weodzimierz Przybylski, presedintele grupului de capital Prima SRL din Warka, specializat in preparate din legume si fructe, angaja pâna acum comercianti din Rusia, Ucraina, Slovenia sau Croatia. Acum va primi un grup mare de lucratori din China. „În regiunea noastra avem probleme mari cu gasirea lucratorilor. Avem nevoie de angajati care nu renunta dupa câteva zile de cules pentru ca s-au plictisit. De aceea am decis sa angajam chinezi cu contracte anuale”, explica presedintele.
 
Muncitorii straini câstiga 4,5 dolari pe ora. În plus, firma le garanteaza locuinta in propriul centru de odihna, transportul si masa. Pe luna primesc net aproximativ 1800 de zloti (546 euro). La oficiile fortelor de munca se primeau pâna acum lunar aproximativ 20 000 de cereri de angajare pentru rusi, ucraineni, belarusi, insa numarul acestora scade in ultima vreme. Cea mai mare dificultate legata de angajarea asiaticilor o reprezinta complicatele prevederi birocratice poloneze, implementate in timpul somajului masiv si surplusului de lucratori polonezi. Rezolvarea formalitatilor dureaza intre 3 luni si jumatate de an.
 
„De vina este indiferenta functionarilor, care tin cererile strainilor chiar si o luna si daca nu se descurca cu ceva, le trimit pentru interpretare la Ministerul Muncii, si atunci decizia vine in 2 luni. Din aceasta cauza au de suferit firmele poloneze, pentru ca nu pot pregati nici planurile de angajare si nici aprecia costurile de productie”, spune Agnieszka Barchan. Expertii pietei muncii apreciaza ca firmele poloneze ar mai putea angaja 200 000 – 300 000 de muncitori straini, in special in sectorul constructiilor.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.