Fondatorul Google anunta pe blog: am gena purtatoare a morbului lui Parkinson

 
Daca in patrimoniul genetic al fiecaruia dintre noi ar exista o anumita tara, ceva care mai devreme sau mai târziu ne va face sa ne imbolnavim, poate chiar serios si in mod iremediabil, oare am vrea sa stim din timp acest lucru? Desigur, am trai incordati, ingrijorati, numarând orele, zilele si minutele, tremurând la cel mai mic simptom de boala. Pe de alta parte, daca am sti, probabil ca am lua masuri de precautie si am dezminti destinul si genetica.
 
Nu este ceva de ordinul stiintifico-fantasticului: intr-adevar, astazi putem sti daca suntem sau nu predispusi unei boli gratie unui test si este una dintre numeroasele dileme ridicate de progresele din domeniul cercetarii genetice. În esenta, exact problema cu care se confrunta Mister Google, respectiv Sergey Brin, cofondator si presedinte al celebrului motor de cautare, al 13-lea pe lista celor mai bogati din America, potrivit revistei Forbes, cu o avere de 15,9 miliarde de dolari, si, cel putin deocamdata, sanatos si in vârsta de 35 de ani, noteaza autorul articolului din La Stampa.
 
În schimb, mama sa, Eugenia, sufera de morbul lui Parkinson, un detaliu care l-a convins pe Sergey sa se supuna unui test genetic. Astfel, norocosul si abilul miliardar a descoperit ca are o bomba gata sa explodeze in ADN-ul sau, gena LRRK2, o mutatie genetica ce ar putea spori posibilitatea ca el sa se imbolnaveasca de Parkinson. Sau nu. Nu exista nicio dovada ca Parkinsonul ar fi ereditar, dupa cum nu exista vreo certitudine cu privire la faptul ca este suficienta chiar si numai acea gena.
 
Totusi, nu este o perspectiva prea frumoasa sa stii ca in aproximativ 15 ani exista bune probabilitati – de la 20 pâna la 80% – sa inceapa manifestarea simptomelor degenerative ale sistemului nervos: tremurat, dificultati in vorbire, si asa mai departe, pâna la paralizie si la moarte.
 
Brin, care nu a devenit miliardar din intâmplare, in loc sa se inchida in casa si sa blesteme destinul cinic, a construit pâna una alta un blog al sau – too.globspot.com – unde reda toata povestea, explicând ca se simte norocos: „Ma gasesc intr-o pozitie speciala. Stiu de tânar ca, de fapt, sunt predispus. Am posibilitatea sa-mi schimb viata pentru a reduce probabilitatile de a ma imbolnavi, de pilda prin exercitii fizice, si am si oportunitatea de a ajuta cercetarea printr-un tratament, inainte ca boala sa ma loveasca”.
 
Zis si facut, familia Brin a finantat o catedra pentru studiul bolii Parkinson pe lânga facultatea de medicina a Universitatii din Maryland, unde se afla in ingrijire mama sa Eugenia. Iata asadar ca blogul si faptul ca testul a fost „facut acasa”, utilizând serviciile unui start-up biotehnologic fondat de sotia sa, Anne Wojcicki, care, contra cost, bineinteles si cu finantari somptuoase din partea Google, deseneaza harta ADN-ului clientilor, ii ajuta sa efectueze cercetari si analize genealogice si sa descopere eventuala predispozitie la anumite boli. Ramâne totusi intrebarea: oare este bine sa stim dinainte de ce boala suferim si, deci, de ce anume vom muri?, se intreaba in incheiere autorul articolului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.