Hartile de inundabilitate vor fi finalizate pâna in 2011

 
România va avea, cel mai târziu in 2011, hartile de inundabilitate (hazard) care vor arata extinderea zonei inundate si variatia nivelurilor sau adâncimilor apei la viituri, corespunzatoare unor debite cu diferite probabilitati de depasire, a precizat luni (22 septembrie 2008) Marius Postelnicescu, director general al Administratiei Nationale Apele Române (ANAR), la o conferinta de specialitate.
 
„Noua legislatie europeana privind inundatiile, intrata in vigoare in 2007, prevede anul 2013 drept termen de finalizare a hartilor de risc la inundatii, respectiv acele harti care sa ne indice si posibilele efecte pe care le-ar putea produce inundatiile, de exemplu, zonele de evacuare a populatiei, precum si zonele potential inundabile, unde oamenii nu trebuie sa-si construiasca casele. Hartile de risc vin in completarea hartilor de inundabilitate si, cu ajutorul lor, sunt evaluate pagubele produse de inundatii, care se intâmpla cu o probabilitate odata la 50, 100, 1.000 de ani”, a declarat Postelnicescu.

 
Aceste harti, dupa realizarea lor, vor fi puse la dispozitia primarilor si a publicului larg, incercând in acest fel sa se opreasca construirea caselor in zone de risc la inundatii. Toate aceste planuri vor fi finalizate cel mai târziu in anul 2009, iar prevederile lor vor fi inserate in Planurile de amenajare ale bazinelor hidrografice, parte integranta a Schemelor directoare de amenajare si management a bazinelor hidrografice.
 
Conferinta Internationala „Managementul Resurselor de Apa in Conditii Extreme”, organizata de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, in perioada 22-24 septembrie 2008, dezbate modalitatea de introducere a noi modele de prognoza a viiturilor, impactul climatic asupra retelei hidraulice, utilizarea eficienta a terenurilor. România a fost cu un pas inaintea cerintelor europene, in sensul ca s-a inceput deja efectuarea unor zboruri cu elicopterul, pentru a obtine modelul digital al cursului de apa.
Mai exact, este vorba despre modelari hidrologice la nivelul fiecarui bazin hidrografic, respectiv a unei modelari hidraulice a sectoarelor cursurilor de apa, identificate preliminar ca fiind potential inundabile.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.