Kremlinul se grabeste sa impace Republica Moldova si Transnistria pâna la summitul NATO din decembrie

 
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, urmeaza sa aiba zilele viitoare o intrevedere cu liderul Transnistriei, Igor Smirnov. Potrivit cotidianului moscovit Kommersant, care citeaza surse confidentiale de la Chisinau si Tiraspol, intâlnirea care urmeaza sa aiba loc in aceasta saptamâna este destinata sa preceada un eveniment de o importanta majora pentru cele doua parti, si anume semnarea de catre liderii moldovean si transnistrean a unei declaratii comune cu privire la solutionarea conflictului transnistrean, cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova.
 
Documentul urmeaza sa fie semnat de Voronin si Smirnov la Kremlin, in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev, lansând procesul reglementarii definitive a conflictului transnistrean. În opinia ziarului citat, Moscova se grabeste sa obtina succese palpabile in ceea ce priveste rezolvarea diferendului din Transnistria pâna la reuniunea NATO din decembrie la nivel de ministri de externe, la care se va reexamina cererea Ucrainei si Georgiei pentru primirea Planului de Aderare la NATO (MAP).
 
Autoritatile de la Chisinau si administratia de la Tiraspol se pregatesc intens de apropiata intâlnire Voronin-Smirnov. Pretinsa diplomatie transnistreana a pregatit deja materialele pentru convorbiri. Potrivit liderului transnistrean, „partile reiau contactele pentru a reglementa raporturile dintre cele doua maluri ale Nistrului, in scopul asigurarii pacii, stabilitatii si conditiilor favorabile de trai pentru populatie”. Desi Smirnov nu a dorit sa precizeze data intrevederii cu presedintele moldovean Vladimir Voronin, cotidianul de afaceri rusesc Kommersant sustine ca a aflat din surse ca aceasta intâlnire va avea loc zilele viitoare.
 
În orice caz, pâna la sfârsitul saptamânii care a inceput. „Noi am insistat ca intâlnirea sa aiba loc la 19 septembrie, insa partea moldoveana nu a fost de acorda cu aceasta data. Chisinaul propune ca intrevederea sa se desfasoare la 23 septembrie, insa aceasta data nu ne convine noua. În prezent, este vorba ca intrevederea sa aiba loc in partea a doua a saptamânii in curs” – au afirmat pentru ziarul moscovit surse din pretinsul Minister de Externe de la Tiraspol, care au lasat sa se inteleaga ca, intrucât data intâlnirii nu este fixata, Voronin si Smirnov s-ar putea intâlni si in prima parte a saptamânii.
 
În schimb, se cunoaste cu exactitate locul unde se vor intâlni liderii moldovean si transnistrean. Ca si la 11 aprilie a.c., când Voronin si Smirnov s-au intâlnit pentru prima oara dupa o pauza de sapte ani, cei doi au ales sa poarte negocieri si de data aceasta la Bender (Tighina). Moscova a intreprins pasi energici in ultimul an pentru a urgenta gasirea unei solutii la criza transnistreana. În august, imediat dupa conflictul din Caucaz, presedintele rus Dmitri Medvedev i-a primit, pe rând, pe liderii moldovean si transnistrean, dându-le asigurari ca Rusia este dispusa sa garanteze orice intelegere la care Republica Moldova si Transnistria vor ajunge in cadrul unor convorbiri directe, bilaterale.

 
Negocierile din aceasta saptamâna dintre Voronin si Smirnov reprezinta doar o parte a planului rusesc ce vizeaza rezolvarea diferendului transnistrean. La Tighina, liderul moldovean si cel transnistrean urmeaza sa se puna de acord asupra pozitiilor in problemele-cheie si sa se pregateasca pentru o intrevedere mult mai importanta. Aceea cu presedintele rus Dmitri Medvedev, pe teritoriul Rusiei, cel mai probabil la Kremlin. „Summitului trilateral” de la Moscova ii este atribuit un rol-cheie in rezolvarea diferendului de pe Nistru.
 
Deoarece, asa cum subliniaza Kommersant, presedintele Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov vor semna in prezenta sefului statului rus o Declaratie comuna privind respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. O alta prevedere-cheie a acestui document vizeaza angajamentul de a incepe negocierile destinate stabilirii statutului Transnistriei in cadrul Republicii Moldova unite.
 
Cu referire la surse diplomatice de la Moscova, Kommersant relateaza ca „intâlnirea istorica trilaterala urmeaza sa aiba loc nu mai târziu de luna noiembrie”, pentru ca inainte de reuniunea ministrilor de externe ai NATO din decembrie, Moscova sa poata demonstra succese palpabile in ceea ce priveste rolul sau de mediator al unui conflict inghetat. În cazul de fata, al celui din Transnistria. Chisinaul si Tiraspol nu au nimic impotriva. Mai mult, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, pe care il asteapta alegeri parlamentare in primavara anului 2009, a acceptat conditia impusa de Moscova de a intari statutul de neutralitate politico-militara a tarii sale intr-un document separat.
 
Loialitate demonstreaza si „rebelul secesionist” Igor Smirnov, care, dupa intâlnirea din august de la Soci cu presedintele Dmitri Medvedev, nu a mai reclamat independenta pentru Transnistria. Pentru Rusia este important ca in decembrie sa demonstreze un rezultat pozitiv in directia transnistreana, iar având in vedere si criza din Caucaz, aceasta va fi o „miscare frumoasa” a Moscovei, a declarat pentru ziarul citat o sursa din Ministerul de Externe de la Chisinau.
 
Daca evenimentele se vor desfasura conform scenariului gândit de Moscova, Rusia va avea posibilitatea sa demonstreze Occidentului ca este capabila sa rezolve probleme teritoriale in spatiul ex-sovietic nu doar recurgând la forta militara, ci si cu metode diplomatice. Mai mult, in aceste conditii, SUA si UE se vor putea implica nemijlocit in impacarea Chisinaului cu Tiraspolul, pentru ca Moscova nu are nimic impotriva continuarii procesului pentru stabilirea statutului Transnistriei in formatul deja consacrat de „5 plus 2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE si SUA, ca observatori).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.