Piaţa rezidenţială românească are încă profit de 40%

 
În România nu se mai poate obţine profit de 200-300% din imobiliare, dar o rată de rentabilitate de 40% este suficientă pentru orice afacere imobiliară serioasă, a precizat Andrei Apetrei, director general al companiei Quantum Management & Consulting, într-un studiu.
 
După câteva luni în care piaţa rezidenţială românească a fost dominată de incertitudini, de schimbări bruşte ale dispoziţiei cumpărătorilor şi ale ritmului de vânzare şi de cumpărare, jucătorii din imobiliare par să se fi liniştit, nesiguranţa pieţei de real estate fiind din ce în ce mai mică. Conform stusiului QMC, efectele crizei financiare globale au fost minim simţite la nivelul României, dar ne-au făcut să înţelegem că astfel de fluctuaţii sunt normale şi au ca scop o maturizare a pieţei.
 
Tranzacţiile imobiliare au scăzut, în ultima vreme, într-un ritm aproape îngrijorător. Unul dintre motive este şi faptul că investitorii nu mai cumpără zeci de locuinţe dintr-un complex rezidenţial pentru a le revinde, pentru că profitul nu mai este la fel de mare.
"Speculaţiile cu terenuri sau revânzarea apartamentelor dintr-un proiect imobiliar vor aduce un profit de maxim 40%, în următoarea perioadă", a explicat Andrei Apetrei.

 
Un alt motiv al scăderii numărului de tranzacţii este şi acela că o mare parte a cumpărătorilor au aşteptat o aşezare a pieţei şi au refuzat să cumpere într-un moment de incertitudine, dacă nu era strict necesar. Cel mai important motiv este, însă, perioada verii, care nu a fost niciodată cea mai bună pentru vânzările de imobiliare dar, pentru că a coincis cu discuţiile despre marea criză imobiliară, situaţia a fost receptată ca o confirmare a tuturor acestor zvonuri.
 
"Piaţa imobiliară nu stagnează, ci se mişcă, doar că investitorii sunt mult mai prudenţi. Există, însă, semnale că din luna septembrie piaţa îşi revine, iar companiile multinaţionale au început să caute terenuri, aşa încât piaţa se va aşeza", a mai declarat Andrei Apetrei.
Deşi fondatorii QCM sunt români, compania a luat fiinţă în Anglia, afacerile din România desfăşurându-se când deja firma era una puternică şi experimentată.
 
"Am asistat la căderea pieţei în Marea Britanie, în urmă cu trei ani. Şi acum este din nou o cădere, dar acum trei ani a căzut şi şi-a revenit. Dar totul se reconstruieşte în cinci-şapte ani. Investitorii nu sunt speriaţi, pentru că un investitor nu se sperie şi nu se ceartă niciodată. Este doar un busines pe care trebuie să-l duci cu profesionalism până la capăt", explică Andrei Apetrei.
 
Orice piaţă este în continuă mişcare, cererea şi oferta nu rămân niciodată la fel. Nu poate exista o cădere efectivă a pieţei, ci o încetinire sau o relansare. În acest moment, piaţa imobiliară din România este la maturizare şi nu prezintă simptomele unei căderi, precizează studiul QCM.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.