Politia ungara nu poate lua masuri drastice impotriva celor care comit violente la manifestatii

 
Tomberoane incendiate, masini in flacari, frica, violenta. Oare când se va pune odata capat scandalurilor de la manifestatiile din Budapesta? – se intreaba cotidianul ungar Blikk. Nu poate exista nicio manifestatie pe strazile din Budapesta fara tulburari si scene de violente? Cei care organizeaza si conduc aceste lupte de strada, devenite o traditie de un timp incoace la Budapesta, pot spera linistiti ca vor scapa fara probleme in pofida atacurilor asupra politistilor si distrugerilor provocate in centrul capitalei ungare.
 
Cu toate ca au manifestat cu brutalitate impotriva adunarii pasnice a miscarii Carta Democratica Ungara, initiata de premierul Ferenc Gyurcsany, politia a arestat in total doar 15 turbulenti, dar nici acestia nu au fost retinuti mult timp, pentru ca a doua zi li s-a dat drumul. Din cauza legilor prea permisive existente in Ungaria, politia nu poate face mai mult. Politia poate trimite la judecata pe cineva doar daca incalca legea, arunca cu pietre, nu se supune admonestarii politistilor.
 
Daca poarta gluga sau masca pe fata la o manifestatie publica, conform legilor actuale din Ungaria nu incalca nicio reglementare, pentru asa ceva cel mult i se poate cere sa se legitimeze. În mai multe state occidentale este interzisa acoperirea fetei la manifestatii publice, acest lucru punând sub semnul indoielii caracterul pasnic al demonstratiei. Dreptul la adunare este un drept constitutional fundamental, existând foarte putine limitari.

 
Daca unei persoane judecatorul ii interzice participarea la manifestatii, atunci aceasta nu poate sa participe, dar politia nu poate interzice o demonstratie pe baza faptului ca la alte manifestatii ale unei anume organizatii au avut loc tulburari si violente, a explicat pentru Blikk specialistul in drept constitutional, Gyorgy Kollath. Bilantul manifestatiilor de sâmbata, 20 septembrie, de la Budapesta a fost: ranirea unui demonstrant si a 5 politisti, spargerea unui camion al politiei de unde au fost luate 11 scuturi, colectarea de pe strazi de catre personalul firmei de salubritate a mai multor metri cubi de gunoaie si pagube materiale apreciate la peste zece milioane de forinti.
 
Întrebat de ziarul Blikk, Peter Doszpot, un fost politist foarte cunoscut de la Budapesta, a apreciat interventia de sâmbata a politiei drept eficienta si buna. Politia a fost prezenta pe strada cu un efectiv corespunzator si cu mijloace tehnice corespunzatoare, dar in zadar este buna prezenta politiei daca nu sunt trase la raspundere persoanele care se fac vinovate pentru tulburari si violente. Doszpot a avertizat ca tulburarea ordinii publice pe strazi va continua pâna când judecatoriile nu vor da pedepse exemplare celor care se fac vinovati.
 
Budapestanii s-au saturat de violente, de incendieri, de vandalismele de pe strazi si de a le mai fi teama. Cei intrebati si-au manifestat nemultumirea fata de asemenea evolutii ale evenimentelor, sustinând ca solutia problemei se afla in mâna politicienilor. Chiar daca exista anumite nemultumiri fata de situatia actuala din tara, oamenii sustin ca nu in acest mod se pot rezolva lucrurile, releva Blikk.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.