Presiunile inflationiste scad in estul Europei

 
Stoparea cresterii preturilor materiilor prime in prezent va contribui la reducerea presiunilor inflationiste in tarile est europene, potrivit unei analize East Capital. „În ultimul an, preturile materiilor prime au crescut dramatic, ceea ce a contribuit la cresterea inflatiei in intreaga lume. În prezent, acest curs ascendent se pare ca s-a oprit.
E de asteptat ca relaxarea preturilor sa ajute la reducerea presiunii inflationiste puternice, iar ratele inflatiei inregistate recent in majoritatea tarilor est europene arata ca sunt sanse mari ca acest lucru sa se petreaca”, a declarat Marcus Svedberg, economist sef la East Capital, cea mai mare companie de investitii specializata pe piata Est Europeana.
 
Cresterea rapida a preturilor materiilor prime a inceput inca de vara trecuta, iar acestea au continuat sa creasca destul de dramatic si in prima jumatate a acestui an. Pretul carbunelui a crescut cu peste 70%, iar cel al petrolului cu aproape 50%, trecând de 140 dolari barilul. Dar aceasta tendinta ascendenta a fost intrerupta; pretul carbunelui a scazut cu mai mult de 13%, iar cel al petrolului a coborât cu circa 12% numai in luna iulie. În ceea ce priveste materiile prime pentru industria alimentara, schimbarea cursului este chiar mai pronuntata.
 
Porumbul este un exemplu bun, pretul acestuia scazând in luna iulie cu 24%, procent echivalent cu cel de crestere inregistrat in primele 6 luni ale anului curent. Preturile unor produse alimentare, cum ar fi zaharul si untul, sunt in continuare in crestere, dar si-au redus puterea de crestere si, probabil, vor atinge punctul culminant in curând. Alte produse, cum ar fi grâul si laptele, au inceput corectia preturilor mai devreme, iar acestea au continuat sa scada.
 
„În spatele calmarii preturilor se afla o serie de motive, referitoare atât la cerere, cât si la oferta. Pentru a afla ce s-a schimbat in ultimele câteva luni, astfel incât preturile sa isi schimbe evolutia, trebuie sa analizam insa ceea ce a condus initial la cresterea lor si, printre cauzele principale, putem identifica cresterea cererii pe pietele emergente si in special in China, scaderea ofertei, caderea dolarului american si pretul mare al petrolului – care a condus la cresterea costurilor de productie in cazul majoritatii produselor”, a aratat Marcus Svedberg.

 
Reducerea cererii este, probabil, cel mai important factor determinant pentru ajustarea preturilor petrolului si altor materii prime, dar acest lucru nu se aplica neaparat pe pietele emergente, unde s-a constatat o diminuare a cererii in conditiile in care cresterea economica a ramas puternica, iar petrolul este inca subventionat in multe tari „cheie” din aceasta categorie.
Mai degraba scaderea cererii pe piata americana (care reprezinta un sfert din cererea globala de energie), inregistrata ca urmare a scaderii economice si a temei de recesiune, este cea care a avut un impact asupra pretului petrolului, sustin reprezentantii companiei de investitii.
 
Potrivit East Capital, combinatia dintre perturbarile nesemnificative ale aprovizionarii cu petrol si recoltele bune din ultima perioada au imbunatatit recent factorul de aprovizionare cu materii prime pe termen scurt. Faptul ca libera cadere a dolarului a ajuns la un final, se pare, in aprilie, a avut de asemenea un efect asupra preturilor petrolului si ale altor produse, iar preturile de productie si de transport pentru marfuri au scazut, firesc, odata cu pretul petrolului, desi acest efect nu a fost inca foarte substantial.
 
„Relaxarea actuala a preturilor este binevenita, dar ar trebui sa fie analizata foarte atent cresterea lor clara si pronuntata din ultimii ani. Cele mai multe materii prime sunt inca tranzactionate la cele mai mari preturi din istorie si, desi preturile pot continua sa se corecteze pe termen scurt, este foarte probabil ca in viitor va trebui sa ne obisnuim cu preturi semnificativ mai mari decât am avut pâna in prezent”, a concluzionat reprezentantul East Capital. East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor de investitii, specializata in pietele Est Europene de capital, cu active nete de peste 4,5 miliarde Euro (sapte miliarde dolari) la data de 30 iunie 2008.
 
Sediul central al companiei se afla in Suedia, la Stockholm, iar birourile regionale sunt locate in Paris, Tallinn, Moscova, Oslo, Milano, Viena si Hong Kong. Principalele fonduri de investitii deschise administrate de East Capital sunt East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern European Fund, East Capital Balkan Fund si East Capital Turkish Fund.
East Capital are o baza de peste 450.000 de clienti, dintre care 25.000 sunt clienti directi, cu o larga diversificare geografica. Investitiile East Capital in România sunt de circa 96 milioane euro la data de 30 iunie 2008, principalele investitii fiind concentrate in Petrom, Impact, SIF-uri si Amonil Slobozia.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.