România, din nou la rascruce

 
Guvernele de coalitie au fost prin traditie o problema tumultuoasa in România, dupa 1989, iar actualul guvern nu face exceptie. Nu este insa deloc sigur ca si urmatorul cabinet va fi format dintr-un singur partid, fapt ce va putea elimina luptele interne si va creste perspectiva unui guvern puternic care va accelera reformele atât de necesare, tot asa cum va ghida economia in cazul in care vor exista dificultati drept urmare a crizei financiare globale, se arata intr-o analiza publicata de Sofia Echo.
 
Recentele schimbari din legea electorala ar putea oferi indirect partidelor mari un avantaj in viitoarea legislatura. Dupa ani de dispute privind cum sa se procedeze, Parlamentul a aprobat un nou cod electoral in luna martie, trecând de la sistemul de vot proportional la un amestec de variatie de tipul „invingatorul ia totul” al votului pluralist si reprezentare proportionala, de obicei numit „vot uninominal” in româna. Este o problema sensibila in România, unde politicienii au fost adesea acuzati in trecut ca sunt mult prea detasati de alegatori.
 
Obiectivul reformei a fost de a realiza un grad mai mare de tragere la raspundere pentru politicieni si de a rasturna tendinta de scadere a interesului alegatorului fata de politica. Atentia pe care mass-media si politicienii au acordat-o acestei probleme in ultimii patru ani a transformat-o intr-un panaceu pentru toate deficientele vietii politice din România, ca si cum politicienii odata alesi vor uita toate loialitatile lor de partid si se vor focaliza numai pe abordarea problemelor cu care se confrunta circumscriptiile lor, releva Sofia Echo.
 
Pâna acum, principala schimbare este aceea ca politicienii, in loc sa urmareasca pozitia pe care sa fie plasati pe lista partidului intr-un loc cu sanse de alegere, fac acum acelasi lucru pentru a obtine nominalizarea partidului intr-o circumscriptie unde sprijinul partidului este puternic. Numai candidatii care obtin o majoritate zdrobitoare in circumscriptiile lor vor primi un loc in Parlament, dar chiar si acele locuri nu sunt garantate deoarece un partid trebuie sa obtina 6 locuri in Camera Deputatilor (inferioara), si 3 in Senat pentru a-si asigura reprezentare parlamentara.
 
În caz contrar, toate partidele care obtin peste 5% si coalitiile cu peste 10%, chiar daca nu obtin un loc direct vor fi incluse in distribuirea proportionala a locurilor vacante din circumscriptiile in care nu s-a decis niciun invingator intr-un singur tur de scrutin. Sondajele de opinie din timpul verii arata ca numai trei partide din cele sase existente in prezent in Parlament sunt sigure ca vor trece pragul impus de lege – PSD, PNL si PD-L.
 
Chiar daca aceste partide vor obtine neindoielnic rezultate majore, asigurându-se ca fiecare va avea un cuvânt de spus in negocierile privind formarea cabinetului, numai PD-L pare suficient de puternic in sondajele de opinie pentru a avea sanse de a obtine suficiente voturi pentru o majoritate parlamentara, este de parere Sofia Echo. PD-L, impulsionat de relatiile strânse cu presedintele Traian Basescu, care ramâne cel mai popular politician al României, a obtinut 38% in preferintele de vot intr-un sondaj efectuat de Insomar, la sfârsitul lunii iulie.
 
Daca nu va obtine o majoritate deplina, orice acord potential de impartire a puterii cu PSD sau PNL, care beneficiaza de sprijinul a 26% si respectiv 16% din respondentii la sondaj, va necesita nu numai compromisuri serioase. Basescu, care conduce in mare masura partidul desi calitatea sa de membru a fost suspendata pe durata mandatului prezidential, va trebui de asemenea sa fie „adus la bord”. Urmatorul Parlament va trebui sa includa si spectrul obisnuit de partide mici care ar putea fi cooptate la guvernare, dar astfel de coalitii nu s-au dovedit incununate de succes in trecut si este exact genul de formula pe care partidele mari ar dori sa o evite de data aceasta.
 
UDMR, partener minor in cabinetul lui Calin Popescu Tariceanu din 2007, desi se afla in pericolul de a nu obtine pragul de 5%, va putea obtine suficiente locuri direct pentru a fi inca reprezentat in urmatoarea legislatura, dar isi va vedea influenta drastic redusa. Partidul Conservator (PC) va fi tras din nou in Parlament la remorca PSD, in timp ce PNL a decis sa arunce un colac de salvare fostilor aliati din anii '90, PNTCD, care au fost exclusi din Parlament din 2000.
 
Singurul partid major care pare sa piarda la viitoarele alegeri este Partidul România Mare (PRM) care a fost tot timpul prezent in Parlamentul român din 1992 incoace, dar care si-a pierdut din sustinatori dupa apogeul atins de el in 2000, când liderul lui, Corneliu Vadim Tudor, a candidat in al doilea tur de scrutin prezidential.
 
Divizata de actualul razboi al cuvintelor dintre Basescu si Tariceanu, România nu a beneficiat de guvernul puternic de care avea nevoie, in conditiile in care cele doua institutii care alcatuiesc ramura executiva au incercat constant sa aiba câstig de cauza una asupra celeilalte, este de parere Sofia Echo. O victorie a PD-L va oferi României guvernul stabil de care are nevoie, dar ii va oferi si lui Basescu un cabinet docil, de care Tariceanu l-a privat pâna acum. Sau România ar putea experimenta un drum politic dificil care ar putea fi urmat curând de o turbulenta economica.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.