Stânga traieste o criza istorica in intreaga Europa

 
Cotidianul francez Libération a organizat in intervalul 19-21 septembrie o intâlnire politica cu caracter european, „Al doilea Forum de la Grenoble”: 120 de personalitati invitate timp de trei zile sa reflecteze la tema „Lumea noua: Europa, mondializarea, mediul”, 55 de dezbateri „in contradictoriu” privind viitorul planetei, despre democratia sociala, criza financiara si alimentara la nivel planetar, agro-carburanti, servicii publice, relatii internationale, imigratie.
 
În final, numarul participantilor a fost de 15.000. Libération a publicat o dezbatere cu doua personalitati ale stângii, Fausto Bertinotti, fost secretar al Partidului Refondarea Comunista din Italia, si Francois Hollande, secretar al Partidului Socialist francez, prezentata de ziarul italian Liberazione.
 
Printre dezbaterile-cheie s-a numarat si aceea focalizata asupra incapacitatii actuale a partidelor de stânga europene de a reprezenta, pentru moment, o alternativa de sistem la Europa globalizarii capitaliste si a pietei suverane. „Pluralismul mai este o forta pentru stânga europeana?”, au fost intrebati Bertinotti si Hollande.
 
Potrivit moderatorului ziarului Libération, a fost o vreme in Europa in care 13 guverne din 15 erau de stânga, si totusi falimentul proiectului lor este evident, iar dupa cât se pare se prefigureaza o infrângere electorala istorica pentru stânga la urmatoarele alegeri europene din iunie 2009. „Cred ca ne aflam in fata unei crize istorice, neconjuncturale, care priveste o stânga ce a fost mare, rodul miscarii muncitoresti si cel al unei regiuni precise a lumii, Europa”, a apreciat Fausto Bertinotti.
 
În opinia sa, criza stângii nu rezulta din moartea comunismului real ci din viata ultimului capitalism. Globalizarea s-a manifestat ca o inovatie regresiva din punct de vedere social. Ea genereaza o criza sociala, politica si a democratiei in care creste un individualism mercantil. Pâna si nemultumirea si protestele se individualizeaza. Stânga invinsa s-a ratacit si s-a divizat. Scindarea dreapta-stânga este depasita de cea dintre paturile de jos si de sus ale societatii. Politica, redusa la pura administrare, privata de o alternativa intre diferite modele de societate, se eclipseaza din viata concreta a claselor si a populatiei si risca sa traga dupa sine si stânga.

 
În fata acestui cutremur epocal, nicio forta existenta nu mai este in masura sa-si configureze singura calea de iesire. Criza politicilor neoliberale nu ocazioneaza si o iesire din criza. Noile drepte dobândesc consens. Se merge spre o criza a civilizatiei, crede Bertinotti. Francois Hollande a recunoscut ca aceasta criza a stângii din Europa nu este un incident electoral temporar sau o criza din lipsa de alternativa. „Stânga a suferit triumful gândirii unice, amplificat de incapacitatea sa de a demasca o dreapta care creeaza confuzie in rândul cetatenilor determinându-i sa creada ca viitorul sta in lichidarea drepturilor economice si sociale colective si in promovarea prerogativelor individului”.
 
Deosebirea dintre Hollande e Bertinotti, intre doua conceptii de stânga profund diferite, este evidenta, apreciaza Liberazione, atunci când Hollande afirma ca elaborarea unui program de stânga in Europa are marje de manevra foarte inguste. În opinia sa, tocmai aceasta este o ratiune profunda a crizei stângii, cu alte cuvinte faptul de a fi renuntat la a interpreta asteptarile de transformare a societatii si a fi impus masuri precum directiva Bolkestein privind „destructurarea” pietei muncii sau un tratat care dorea „constitutionalizarea” politicilor economice responsabile de falimentul actual.
 
Iesirea stângii din criza necesita o reconstructie a fundamentelor actiunii politice si sociale. Daca niciuna dintre fortele politice existente nu detine elementele pentru noua mare actiune istorica, aceea a reconstructiei unei stângi in Europa capabila sa redeschida chestiunea egalitatii in epoca globalizarii, tema unitatii pluralismului nu se va mai putea ridica separat. Pluralismul este prin urmare acum mai mult ca oricând o necesitate pentru stânga, nu un lux.
 
Legat de aceasta problema, Francois Hollande, care este angrenat in prezent in „razboiul clanurilor” pentru succesiunea sa, exclude provocarea pe care o reprezinta pentru el nasterea in Franta a Noului Partid Anticapitalist al lui Olivier Besancenot, sau necesitatea unui dialog amplu la stânga. Acest lucru a determinat publicatia Le Nouvel Observateur sa titreze sever: „Cui foloseste PS francez? Trebuie sa regândim stânga”.
 
Bertinotti a insistat asupra sensului pluralismului si unitatii la stânga, apreciind ca este in joc insasi existenta stângii in Europa. Este un proces care ii priveste pe toti deoarece, in opinia sa, este vorba de o criza la 360 de grade. Din acest motiv, spune el, in Parlamentul European grupurile Stângii Unite Europene, Verzilor si socialistilor ar trebui sa-si vorbeasca mai mult, plecând de la diversitatea lor, pentru identificarea unui proiect alternativ de societate pentru Europa, in caz contrar aceasta va fi destinata hegemoniei dreptelor. Pentru a face aceasta, Bertinotti crede ca ar trebui organizate in mai multe tari dezbateri precum „Forumul de la Grenoble”.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.