Tribunalul Harghita se pronunta asupra retrocedarii unei suprafete de padure catre Letea lui Sechelariu

 
Tribunalul Harghita se va pronunta marti asupra retrocedarii catre societatea Letea SA Bacau a unei suprafate de 1.600 hectare padure, care a apartinut societatii si a fost nationalizata impreuna cu fabrica pe 11 iunie 1948.
 
„Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 247/2005, societatea Letea a formulat cererea de retrocedare a padurilor preluate de statul comunist – cerere care a fost aprobata de Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Tulghes. Ulterior, din ratiuni inexplicabile din perspectiva legala, Comisia Judeteana Harghita a invalidat hotarârea Comisiei Locale Tulghes, respingând cererea noastra”, se precizeaza intr-un comunicat.

 
Plângerea societatii a fost respinsa si de Judecatoria Toplita iar Letea a formulat recurs la Tribunalul Harghita impotriva sentintei pronuntata de aceasta instanta. „Pentru a elimina orice posibilitate de interpretare tendentioasa a sintagmei proprietar deposedat – „opinia" Comisiei Judetene si a instantei de fond fiind ca o societate comerciala nu poate fi persoana indreptatita la retrocedarea terenurilor, in contradictie cu dispozitiile Regulamentului de aplicare al Legii nr. 1/2000 aprobat prin hotarâre de Guvern si cu pozitia favorabila a Autoritatii Nationale pentru
 
Restituirea Proprietatilor – am ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, prilej cu care Curtea Constitutionala a statuat ca legea „nu distinge intre cele doua categorii de persoane indreptatite, fizice sau juridice", iar drepturile stabilite de lege pot fi valorificate, "in mod egal si fara discriminari, de toate persoanele care aveau calitatea de proprietari la momentul deposedarii”, se precizeaza in comunicat. În cazul unei solutii nefavorabile, reprezentantii societatii afirma ca vor continua demersurile intreprinse, apelând la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.