Tzipi Livni, fosta femeie spion care aspira sa devina premier

 
„Ai grija cu Tzipi", l-a avertizat presedintele Parlamentului, Reuven Rivlin, pe Ehud Olmert, cel care i-a succedat lui Ariel Sharon, grav bolnav. În acele zile tulburi din 2006, Tzipora Livni asuma sefia diplomatiei israeliene si fara intârziere incepea sa-si impuna amprenta si o imagine aflata la antipozii lui Olmert: austeritate fata de gustul pentru lux. O carte pe care a jucat-o cu intelepciune intr-o tara satula de politicieni corupti, noteaza ziarul El Pais. Livni a stiut intotdeauna sa-si impulsioneze cariera si sa-si creeze o imagine de incoruptibila.
 
Se spune despre ea ca refuza intotdeauna sa fie invitata la o cafea: nu se stie ce detalii se ascund in spatele acestei generozitati. Cinstea si popularitatea acordata de sondaje – este singurul lider al partidului Kadima care l-ar putea invinge pe candidatul opozitiei Likud – i-au rezervat un loc pe primele trepte si are acum ocazia de a urca pe cea mai de sus devenind a doua femeie premier din istoria Israelului. Restul sunt semne de intrebare. Nu a fost vazuta niciodata luând o decizie cruciala in agitata politica israeliana si in cea privind Orientul Mijlociu.
 
În timpul razboiului cu Hezbollah, in vara anului 2006, a preferat sa se tina in planul doi si sa urmeze curentul. Nu a lasat nicio urma nici la trecerea ei pe la Ministerele Justitiei si Absorbtiei (imigranti evrei). Nimeni nu se indoieste de ambitia lui Tzipi Livni de când si-a abandonat profesia de avocat si in 1999 devenea deputata. Trecusera deja multi ani de când aceasta femeie in jur de cinzeci de ani si nascuta la Tel Aviv, lucrase in Paris pentru Mossad, serviciul israelian de spionaj. Ca si in viata personala, traiectoria sa politica, a evoluat.
 
Provenita din blocul de dreapta Likud, ideologia si pozitiile sale referitor la conflictul cu palestinienii au variat. Se declara convinsa de necesitatea fondarii unui stat palestinian pentru a preveni conditia evreiasca a Israelului si de câtiva ani detine frâiele, alaturi de Olmert, ale negocierilor cu liderii palestinieni. Considera imperios necesar cedarea teritoriilor ocupate si, eventual, de parti din Ierusalim. Însa in afacerea refugiatilor este intransigenta.

 
Nu accepta cu nici un chip conceptul de reintoarcere a palestinienilor la ceea ce a fost casa lor. Este una din marcile familiei sale, de origine poloneza. Tatal ei, Eitan Livni, a fost sef de operatiuni al miscarii teroriste (sioniste) Irgun, condusa de Menahem Begin. O dovada in acest sens sunt afirmatiile ca intotdeauna a crezut in Eretz Israel, in faptul ca fâsia de pamânt dintre râul Iordan si Marea Mediterana apartine evreilor. Si aduce date de mii de ani pentru a justifica drepturile evreilor in timp ce le cere palestinienilor sa-si uite trecutul.
 
Grijulie cu intimitatea, casatorita si cu doi copii mari, sotul este unul din principalii ei sustinatori. Naftali Spitzer, publicist, s-a implicat personal in campania primarelor. Nu a ezitat sa imparta gustari invitatilor la reuniunile politice ori sa se faca util. Când aparea ea, se evapora. Desi mereu inconjurata de barbati, ea nu si-a facut un port-drapel din conditia sa de femeie. Desi aluziile sexiste nu au lipsit. Olmert se refera la ea ca la „acea femeie”, iar ministrul apararii, Ehud Barak, i-a folosit numele complet, Tzipora (pasare in ebraica), pe ton depreciativ. Si totusi agenda feminista nu a primat niciodata in preocuparile sale.
 
Desi Curtea Suprema este prezidat de o femeie, Dorit Beinisch; si Parlamentul de Dalia Itzik, prezenta feminina in viata politica este limitata: doar doua intre cei 25 de membri ai guvernului. Israelul ocupa locul 82 in lume ca reprezentare feminina in institutii. Cu o prezenta mereu sobra – bratele ridicate in aer, la aflarea victoriei sale este o exceptie – tinuta ei in taior pantalon de culoare inchisa este nelipsita. S-a scris despre ea ca la petrecerile private nu ezita sa urce pe mese si sa danseze, un obicei foarte israelian.
 
Dupa cum este cunoscut si gustul ei pentru a bate la tobe atunci când vrea sa se relaxeze. „Are mai mult umor decât crede lumea”, spune un inalt functionar despre cea care aspira sa devina a doua Golda Meir. S-ar putea ca Livni sa nu fie persoana de care are nevoie Israelul, insa ea a stiut sa suscite asteptarile pentru un leadership proaspat, detasat de pompa vechilor generali, diferit. Iar daca este demna sa conduca tara trebuie sa si demonstreze ca poate.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.