Cele 364 milioane tone de deseuri din România, o sursa buna de profit

 
Cele 364 milioane de tone de deseuri care se produc anual in România reprezinta o importanta sursa de profit pentru firmele care gestioneaza aceasta activitate, a precizat marti ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, intr-o conferinta de specialitate.
 
,,Deseurile ar putea reprezenta o sursa reala de profit. România trebuie sa gestioneze cantitati mari de deseuri, cele mai multe apar din activitatile de productie, 355 milioane tone deseuri fiind inregistrate numai din activitatile miniere si de exploatatie, adica 90% din totalul deseurilor produse. La acestea se adauga 20.000 tone provenite din activitatea medicala si 8,19 milioane tone deseuri municipale.
Ca ministru, urmaresc ca acestea sa fie eficient gestionate si sa nu fie depozitate intr-un mod care sa afecteze natura. Pe 4 octombrie, vom organiza a III-a etapa a exercitiului national Marea Debarasare pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electrotehnice. Tinta de colectare de 4 kilograme de astfel de deseuri nu va putea fi indeplinita in 2008, dar incercam ca din 2009 sa eficientizam aceasta activitate”, a declarat Attila Korodi.

 
Conferinta ,,Green Revolution”, cu tema ,,Deseurile ca sursa de profit”, a evidentiat potentialul pe care il pot exploata operatorii economici implicati in colectarea si reciclarea deseurilor. În prezent, in România exista peste 3.000 de societati comerciale care colecteaza si recicleaza deseurile, acest domeniu devenind o componenta importanta a economiei. Conform datelor de la Ministerul Economiei si Finantelor, cele mai profitabile sunt societatile care se ocupa de managementul deseurilor feroase, neferoase si chiar a hârtiei.
 
,,Colectarea si reciclarea deseurilor nu mai este nici in România o constrângere a legislatiei de mediu pur si simplu, ci o activitate care aduce profit important firmelor care activeaza in acest sector”, a precizat Calin Istratoiu, director la MEF. În prezent, rata de profit inregistrata de operatorii economici din acest sector este de 5-10%, ,,destul de mica fata de investitiile avansate, dar si comparativ cu sectorul telefoniei mobile unde rata de profit merge pâna la 50%”, a apreciat Bogdan Constantinescu, manager la compania Urban.
 
Autoritatile locale, primarii in special, pastreaza taxe de salubritate prea mici comparativ cu ritmul normal de amortizare al investitiilor facute de societati, iar colectarea selectiva ramâne, astfel, in multe locuri din tara, doar de hârtie, au apreciat reprezentantii societatilor comerciale. ,,Firmele care opereaza in sectorul colectarii si reciclarii deseurilor, sunt, conform rapoartelor economice, cele mai profitabile in intreaga lume, IMM-urile din acest domeniu neinregistrând nicaieri falimente. Aceasta incepe sa se intâmple acum si in România”, a precizat Mihaela Petcu, reprezentanta Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.