Cota unica de impozitare a stimulat consumul

 
Aplicarea cotei unice de impozitare in România a stimulat economia pe partea de cerere, nu de oferta, favorizând consumul, a declarat, marti, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), citând studiul realizat de GEA, in septembrie 2008, privind impactul cotei unice asupra inegalitatii in România.
 
"Cota unica a crescut stimulentul pentru a munci, dar in special pentru cei cu salarii deja mari, in conditiile in care 82% din câstigurile din cota unica s-au dus in consum. Studiul arata ca, in medie, doar 17% dintre familii au cumparat bunuri durabile, restul s-au axat pe bunuri curente, care au stimulat cererea si importurile", a precizat Voinea.
 

Studiul GEA arata ca familiile cele mai sarace au consumat 74% din ceea ce au câstigat din cota unica, in timp ce familiile bogate au consumat 85% din câstigurile venite din cota unica. "Desi teoria economica arata ca, cu cât veniturile sunt mai mari, cu atât economisesti mai mult, paradoxal, la noi, familiile sarace au economisit mai mult din câstigurile inregistrate de cota unica, in timp ce familiile bogate au cheltuit si mai mult", a spus Voinea.
 
Cota unica, asa cum a fost propusa initial, trebuie sa stimuleze economia pe partea de oferta. Potrivit concluziilor studiului, câstigurile din cota unica au fost distribuite foarte inegal, 10% din angajati obtinând doar 40% din câstigurile din cota unica. Cota unica a sporit si mai mult inegalitatea distributiei veniturilor intrucât de cele mai multe ori este un obiectiv politic, nu o politica fiscala, fiind frecvente cazurile in care introducerea cotei unice a urmat unei schimbari radicale de guvern, ceea ce s-a intâmplat si in România.
 
În prezent, 24 de tari au adoptat cota unica, intre care si Irak, dar nu si SUA. Lucrarea GEA a fost realizata in cadrul unui proiect Global Development Network South East Europe, finantat de Institutul de Studii Economice Internationale din Viena.Cercetarea GEA a fost bazata pe ancheta bugetelor de familie in anii 2004, 2005 si 2006, pe un esantion de 33.000 de gospodarii intervievate in fiecare an. Studiul a fost realizat la nivel microeconomic. GEA este o organizatie non-guvernamentala independenta si apolitica, fondata in 2004.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.