EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Deputatii au decis majorarea pensiilor pentru cei care au lucrat in conditii grele

0
 
Deputatii au adoptat, in sedinta de marti, o propunere legislativa a Partidului Democrat-Liberal si Partidului Social Democrat care prevede cresterea punctului de pensie a celor incadrati in grupele unu si doi de munca de la 1 ianuarie 2009. Desi PSD si PD-L au depus fiecare, in sesiunea trecuta, câte un proiect care prevedea aceleasi facilitati, respinse insa de Senat, deputatii au adoptat cu 173 de voturi pentru, 35 impotriva si sapte abtineri initiativa care cuprinde amendamentele social democratilor la Legea pensiilor in proiectul democrat-liberalilor reunite intr-o sedinta a Comisiei de munca.
 
Legea prevede o crestere de 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa intâi de munca si reducerea cu 50% a vârstei de pensionare – la un an de munca se reduce vârsta de pensionare cu 6 luni – si o crestere de 25% a punctului de pensie pentru cei din grupa 2 de munca, precum si o reducere a vârstei de pensionare cu 25% – la un an de munca se reduce vârsta de pensionare cu 3 luni.
 
Potrivit legii adoptate de deputati, pensiile majorate ar trebui acordate de la 1 ianuarie 2009. Proiectul celor doua partide a primit voturile impotriva de la PNL si UDMR, partide ai caror deputati care au sustinut ca masurile prezentate in actul normativ sunt inutile intrucât Guvernul a adoptat recent o ordonanta referitoare la pensionarii care au avut locuri de munca in conditii grele de munca. Legea, amânata si in sesiunea anterioara, era pe punctul sa nu fie supusa votului, desi se afla pe ordinea de zi, deoarece presedintele de sedinta, Eugen Nicolicea, nu a supus dezbaterii plenului raportul comisiei si nici nu a dat cuvântul deputatilor pentru a-si exprima punctul de vedere.

 
Astfel, la sedinta de vot final, liberalii Horia Uioreanu si Adrian Miutescu au incercat sa determine amânarea votului pe motiv ca nu s-au urmat pasii procedurali, neexistând dezbateri, iar raportul nefiind citit. "PD-L incearca sa-si atraga paternitatea unui subiect rezolvat de Guvern", a declarat Miutescu, caruia presedintele Comisiei de munca, Gheorghe Barbu, i-a replicat ca "nu exista nicio pricina ca legea sa se intoarca la comisie, decât vointa PNL". Barbu a amintit ca si in sesiunea trecuta presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a refuzat sa supuna legea la vot pentru ca Guvernul sa dea apoi o ordonanta pe acelasi subiect.
 
Deputatul social-democrat Aura Vasile a precizat ca propunerile PSD se regasesc in legea PD-L si a sustinut ca procedura de urmat in cazul acestui proiect sa fie decisa de Bogdan Olteanu, reintors in plen dupa o intâlnire cu presedintele Irlandei, Mary McAleese. "Acest proiect nu a intrunit conditiile procedurale, dar tinând cont ca suntem in campanie electorala nu o sa fiu eu jucatorul prins in off-side si voi supune la vot. E raspunderea celor care nu au respectat procedura", a declarat presedintele Camerei.
 
Guvernul a aprobat, pe 27 august, majorarea punctului de pensie in avans pentru toate categoriile de pensionari, de la 1 noiembrie 2008. Guvernul a aprobat si un al doilea proiect de ordonanta potrivit caruia persoanele incadrate in grupele I si II de munca vor beneficia, din octombrie, de un numar suplimentar de puncte la calcularea pensiilor.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.