România isi imbunatateste usor indicele de perceptie a coruptiei

 
România a inregistrat, in 2008, o usoara imbunatatire a Indicelui de Perceptie a Coruptiei (IPC), de la 3,7 la 3,8 puncte, a anuntat marti (23 septembrie 2008) Transparency International Romania (TI-R), in raportul sau anual. Conform datelor difuzate de TI-R, România se claseaza pe penultimul loc in rândul statelor din Uniunea Europeana, codasa fiind Bulgaria, care a acumulat 3,6 puncte.
 
"Acest indice obtinut de România nu este un subiect de mândrie sau satisfactie având in vedere ca aceasta crestere este de doar o zecime si reprezinta un trend inertial. Cresterea este foarte mica. Este ca si când temperatura unui bolnav a scazut de la 39,8 la 39,7 de grade, ceea ce este departe de optimul de sanatate al acestuia", a declarat directorul executiv al TI-R, Victor Alistar.
 
Practic, scorul obtinut de România in 2008 se inscrie pe un trend usor crescator inregistrat in ultimii ani si indica un prim impact al reformelor anticoruptie. De asemenea, informatizarea administratiei, reducerea contactului direct intre functionari si beneficiarii serviciilor publice, sunt alte elemente care au dus la imbunatatirea IPC, sustine Transparency International. TI-R apreciaza ca aceasta crestere este insuficienta si nesemnificativa pentru a asigura competitivitatea in cadrul UE, având in vedere ca media celorlalte state membre este de 6,62.
 
În 1997, România a inregistrat un scor de 3,4 puncte, iar in 2008 a ajuns la 3,8. Aceasta diferenta de 0,4 puncte acumulata in ultimii 10 ani, cu suisuri si coborâsuri, arata ca guvernele care s-au perindat la conducerea tarii au utilizat strategii si masuri anticoruptie ca arma politica sau instrument de imagine, considera TI-R. Codru Vrabie, membru al TI-R, a declarat ca aceasta crestere din 2008 ar putea fi catalogata ca o mare victorie, insa, de fapt, România are o sustenabilitate slaba. Victor Alistar a facut câteva recomandari autoritatilor pentru a schimba perceptia asupra coruptiei in România.

 
Corelarea dispozitiilor in materie de conflict de interese cu standardele internationale si aplicarea lor in mod constant si concret pentru toate categoriile de "persoane publice", indiferent de modul lor de desemnare sau de sectorul in care isi desfasoara activitatea. Aplicarea unui standard unitar in ceea ce priveste cercetarea si sanctionarea tuturor cazurilor de coruptie si inlaturarea oricaror filtre suplimentare, care pot impieta asupra infaptuirii justitiei, este o alta propunere facuta de TI-R.
 
De asemenea, multiplicarea modelelor de buna practica rezultate din infiintarea birourilor unice si din solutionarea cu celeritate a cererilor privind eliberarea anumitor categorii de documente, la nivelul tuturor serviciilor prestate cetatenilor, dar si in raporturile stabilite cu mediul de afaceri. Victor Alistar a mai propus intarirea jurisdictiilor administrativ-disciplinare in toate componentele sectorului public: magistrati, functionari publici, personal contractual si alesi.
 
O alta masura care ar trebui implementata de autoritatile române este cresterea standardelor de integritate publica si reducerea vulnerabilitatilor la coruptie in domeniile achizitiilor publice, lucrarilor de infrastructura, investitiilor publice si mediului de afaceri. Victor Alistar a mai solicitat partidelor politice sa nu utilizeze lupta impotriva coruptiei in disputele lor politice.
IPC claseaza statele din intrega lume in functie de gradul in care este perceputa existenta coruptiei in rândul oficialilor si politicienilor. Este un indice compozit, care se bazeaza pe datele privind coruptia din sondajele specializate efectuate de mai multe institutii independente.
 
Totodata, IPC reflecta opinia oamenilor de afaceri si a analistilor din intreaga lume, inclusiv a expertilor din statele evaluate. În UE, in 2008, primul loc este detinut de Danemarca (9,3 puncte din 10 posibile), urmata de Finlanda (9 puncte) si Olanda (8,9 puncte). Pe plan international, România se claseaza pe locul 70, din 180 de state evaluate. Tara noastra este devansata de state precum Barbados (7 puncte), Botswana (5,8 puncte) sau Puerto Rico (5,8 puncte).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.