Scenarii privind viitorul Coreii de Nord

 
În momentul de fata este inutila orice incercare de a se preconiza ce s-ar intâmpla in Coreea de Nord in cazul in care Kim Jong Il ar muri sau nu ar mai fi capabil sa conduca tara. Conducerea de la Phenian este la fel de secretoasa in ceea ce priveste politica sa interna precum a fost Kremlinul sau Orasul Interzis in vremea lui Stalin sau a lui Mao. Lipsa unor informatii reale a permis aparitia celor mai fanstastice scenarii. Potrivit unuia dintre acestea, moartea „Liderului Iubit” va constitui finalul dinastiei Kim Ir Sen, iar guvernul se va prabusi la fel de repede ca si regimul lui Ceausescu, in România, in anul 1989.
 
Astfel s-ar ajunge la reunificarea Nordului cu Sudul, asa cum prabusirea Zidului Berlinului a condus rapid la reunificarea Germaniei, noteaza International Herald Tribune. Oricât de dezirabila ar fi, in principiu, aceasta situatie, ea ar crea probleme devastatoare de ordin economic si social pentru Coreea de Sud, tulburând in acelasi timp echilibrul strategic din Asia de Nord-Est. Pe de alta parte, o prabusire a regimului ar putea provoca un vid al guvernarii, o prabusire a institutiilor, ce ar transforma Coreea de Nord intr-un stat esuat atât din punct de vedere politic, cât si economic, creând grave probleme umanitare.
 
Un alt posibil scenariu este ca va izbucni un groaznic razboi civil intre fractiunile Partidului Comunist si armata. În absenta unei conduceri ferme, Coreea de Nord ar putea deveni mai nesabuita, dând inapoi privind angajamentele deja existente in domeniul nuclear. Fractiunile s-ar putea intrece in gesturi nationaliste fata de Coreea de Sud si de Japonia, provocând, poate, chiar actiuni militare sau, ca o ultima solutie, folosindu-si arsenalul militar. Fara indoiala, incertitudinea nu are darul de a linisti spiritele.
 
Exista insa o serie de motive pentru care niciunul dintre scenariile de mai sus nu se va transforma in realitate. Schimbarea de dupa era Kim, cel putin in etapa initiala, este cel mai probabil sa aiba loc treptat. Este chiar mai probabil sa exista o perioada de inactivitate diplomatica si interna – asa cum s-a intâmplat si dupa moartea lui Kim Ir Sen, in 1994. La vremea respectiva, Kim Jong Il – in pofida descendentei sale – a avut nevoie de mult timp pentru a se asigura ca detine cu adevarat puterea, inaintea de a lua vreo initiativa.
 
De data aceasta, insa, procesul ar putea fi mai dificil. Kim Ir Sen a petrecut multi ani pregatind preluarea puterii de catre fiul sau, in vreme ce Kim Jong Il nu a facut nimic public, fie deoarece a crezut in longevitatea sa, fie deoarece este prea nesigur pe propria putere pentru a alege un succesor – indiferent daca ar fi vorba de fiul lui sau de cineva din afara familiei. În Coreea de Nord, soldatii de rang mediu trebuie sa fie asigurati ca se vor putea tranforma in manageri ce câstiga bine. Ei au multe motive pentru a accepta schimbarea, atâta vreme cât aceasta urmeaza exemplul celei chineze, asigurând faptul ca vor ramâne o elita cu perspective bune.
 
Multe persoane din Occident si chiar unele din Coreea de Sud ar dori sa aiba loc o prabusire brusca a regimului Kim. Însa guvernele Chinei si Coreii de Sud sunt cât se poate de interesate de o tranzitie ordonata. În vreme ce influenta directa a Beijingului este limitata, China – care detine o granita lunga si permeabila cu Coreea de Nord, va face tot ce ii va sta in putinta pentru a obtine un rezultat ce va evita crearea haosului si a unui aflux coplesitor de refugiati. Într-adevar, Beijingul ar putea chiar sa-si asume rolul de protector informal, ajutând Phenianul sa mentina ordinea si oferind sprijin noului regim.
 
Acest gest ar stârni mânia Seulului si ar fi privit negativ la Tokyo, Washington si Moscova. Însa astfel ar fi evitat haosul si s-ar pune capat, efectiv, ambitiilor nucleare ale Phenianului. În acelasi timp, reunificarea cu Sudul ar deveni mai dificila. Însa cunoscuta fiind puterea nationalismului coreean de ambele parti, niciunul dintre vecinii necoreeni nu isi va face griji din acest motiv. Evenimentele sunt imprevizibile, insa se poate presupune ca o Coree de Nord post-Kim nu se va misca deosebit de repede in directia reformei economice sau politice si cu atât mai putin in directia reunificarii. Însa, in acelasi timp, este improbabil ca lucrurile sa stea mai rau decât in ziua de azi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.