Tarife cu 60% mai mici pentru SMS-urile trimise in roaming, din vara lui 2009

 
Începând din vara anului viitor, cetatenii europeni care calatoresc in strainatate vor plati pentru SMS-urile trimise cu circa 60% mai putin, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene, prezentate marti, la Bruxelles. În prezent, tariful mediu la nivelul celor 27 de state membre UE pentru un SMS trimis in roaming este de 29 de eurocenti. Conform propuneri Comisiei, de la 1 iulie anul viitor acesta nu va depasi pragul de 11 eurocenti/SMS.
 
„Costul real al operatorilor de telefonie mobila pentru un SMS trimis in roaming este de mai putin de 1 eurocent. Comisia a fixat pragul de 11 eurocenti – lasându-le o marja de profit suficienta – deoarece scopul nostru nu este sa-i falimentam pe operatori, ci sa asiguram servicii accesibile cetatenilor europeni”, a declarat comisarul european pentru societate informationala si mass-media, Viviane Reding. Trimiterea de mesaje scurte este extrem de populara in rândul cetatenilor europeni, in special al tinerilor.
 
Numai in anul 2007, in UE au fost trimise 2,5 miliarde de SMS-uri, pentru care s-au platit in total 800 de milioane euro. Costul mesajelor text trimise in roaming poate fi, insa, de zece ori mai mare decât cel al mesajelor trimise de acasa, ajungând la 0,75 euro per SMS pentru persoanele care calatoresc in Belgia. Între tarifele practicate de diversi operatori nationali de telefonie mobila exista mari diferente. Spre exemplu, un francez care trimite un SMS in roaming poate plati pâna la 0,30 euro, in timp ce un turist din Marea Britanie plateste 0,63 euro, unul ceh plateste 0,42 euro iar un turist leton chiar 0,70 euro pentru un SMS.
 
În consecinta, Comisia propune un plafon al tarifelor cu amanuntul de 0,11 euro (fara TVA) pentru mesajele text trimise in roaming si un plafon al tarifelor de gros de 0,04 euro. Preturile de gros sunt cele aplicate intre operatori pentru transmiterea mesajelor abonatilor intre retele. Operatorii sunt incurajati sa propuna oferte situate sub aceste plafoane tarifare, care sunt stabilite de Comisie in urma unei analize detaliate a impactului.

 
De asemenea, operatorii de telefonie mobila vor fi obligati sa comunice clientilor lor care calatoresc in strainatate, printr-un SMS gratuit, informati in legatura cu tarifele practicate atât pentru apeluri, cât si pentru SMS-uri si transferul de date in roaming aplicabile in tara in care au intrat. Scopul acestei masuri este sa puna capat surprizelor neplacute, asa-numitului „soc al facturii”. Au existat situatii in care clientii au primit facturi uriase, de exemplu de 40.000 euro pentru descarcarea unei emisiuni TV prin intermediul unei conexiuni mobile in roaming.
 
Consumatorii vor mai beneficia de tarifarea la secunda dupa primele 30 de secunde ale unui apel efectuat in roaming si pe durata intregului apel in cazul apelurilor primite in roaming. În prezent, abonatii platesc cu 24% in plus fata de minutele utilizate efectiv pentru apelurile efectuate si cu 19% in plus pentru apelurile primite.
 
Totodata, Comisia doreste ca, pâna la 1 iulie 2012, plafoanele tarifare aplicate apelurilor telefonice in roaming, introduse in 2007 (care se ridica in prezent la 0,46 euro pentru apelurile efectuate si la 0,22 euro pentru apelurile primite in strainatate) sa fie micsorate la 0,34 euro pentru apelurile efectuate in roaming si la 0,10 euro pentru apelurile primite in strainatate.
 
Pentru ca cetatenii europeni sa poata beneficia in vara lui 2009 de tarife mai mici la serviciile de telefonie mobila, propunerile de astazi ale Comisiei trebuie sa primeasca si aprobarea Parlamentului European si a statelor membre.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.