Viviane Reding: Vrem sa terminam cu inselaciunile operatorilor de telefonie mobila din UE

 
Comisarul european pentru societate informationala si mass-media, Viviane Reding, a declarat intr-un interviu publicat marti de revista germana Der Spiegel ca executivul UE intentioneaza sa oblige operatorii de telefonie mobila din Europa sa-si reduca drastic tarifele pentru trimiterea de mesaje text si utilizarea Internetului in regim de roaming. Uniunea Europeana a decis deja sa impuna noi plafoane, mai coborâte, tarifelor pentru convorbirile telefonice in regim de roaming.
 
În legatura cu motivele acestui plan al Comisiei Europene, Viviane Reding a spus ca din nefericire, se vede nevoita „sa ceara modificarea normelor in domeniu, intrucât sectorul telefoniei mobile inca da dovada de incapatânare”. În cursul anului trecut, Uniunea Europeana a decis reducerea cu 60% a tarifelor convorbirilor telefonice in regim de roaming. „Le-am transmis foarte clar operatorilor de telefonie mobila: „La trimiterea de informatii in strainatate, fie ca este vorba de SMS, e-mail sau Internet prin telefonia mobila, faceti profituri de pe urma persoanelor care calatoresc peste hotare”, dar nu s-a schimbat nimic.
 

Astfel in Europa nu exista o piata comuna pentru consumatori”, a explicat comisarul european. Reding a precizat ca primul pas consta in stabilirea unui plafon de 11 eurocenti pentru fiecare mesaj-text trimis in regim de roaming. De exemplu, un cetatean german care trimite un mesaj-text din statiunea spaniola Mallorca trebuie sa plateasca in prezent 60 eurocenti, iar un belgian – pâna la 80 de eurocenti, in timp ce pretul unui astfel de mesaj in cazul trimiterii in interiorul tarii variaza intre 8 si 10 eurocenti.
 
„Nici macar costurile acestor servicii nu justifica aceste tarife ridicate. Iata de ce vom pune capat acestor inselatorii”, a continuat Viviane Reding. De asemenea, Comisia Europeana va impune si tarifarea la secunda in cazul convorbirilor in regim de roaming – asa cum se intâmpla in cazul convorbirilor interne – in conditiile in care actualmente tarifarea acestor servicii se face la minut. Astfel, consumatorii europeni nu vor mai fi nevoiti sa plateasca decât pentru timpul efectiv al convorbirii, respectiv 80% din cel tarifat actualmente.
 
În cazul Internetului prin telefonia mobila in regim de roaming, Reding a subliniat ca si utilizarea acestuia este extrem de scumpa pentru europeni. De exemplu, daca o persoana aflata in Germania citeste pe Internet, prin intermediul telefoniei mobile, un articol din editia on-line a publicatiei Der Spiegel ocupând un spatiu de memorie de un megabyte, plateste aproximativ 15 eurocenti, dar daca aceeasi persoana face acest lucru in strainatate, pretul este cuprins urca la 6 si 11 euro, conchide sursa citata.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.