Barbatii rusi sunt convinsi ca sunt tati model, insa realitatea este alta

 
Potrivit statisticilor, in Rusia peste 10 milioane de copii traiesc in familii monoparentale, iar 90% dintre ei nu primesc pensie alimentara de la tatii care i-au parasit. Cu toate acestea, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie desfasurat de Centrul de cercetari al portalului SuperJob, in peste 75% din familiile ruse complete, tatii sunt considerati drept exemplari. Mai mult decât atât, acest lucru este declarat atât de soti, cât si se sotii.
 
Potrivit cotidianului rus Novâie Izvestia, 76% dintre femeile din Rusia care au participat la un sondaj privind rolul barbatului in familie si-au caracterizat sotii in tonuri extrem de pozitive. În mod surprinzator, tot atâtia barbati s-au autocaracterizat in mod asemanator. Doar unu din zece barbati rusi au fata de sine o atitudine critica si doar 14% considera ca despre aptitudinile lor paterne ar trebui intrebati mai bine copiii si abia atunci când acestia vor creste mari.
 
Tatii care se considera buni au spus o multime de cuvinte duioase despre copiii lor: „Îi iubesc si sunt gata sa-i ajut in orice situatie”; „I-am crescut mari – nu beau, nu fumeaza, nu s-au inhaitat cu oameni rai”; „În mod sigur sunt un tata bun, pentru ca fac sacrificii pentru fiica mea, ii acord suficient timp si o asigur material”. De altfel, unii dintre tatii care si-au acordat nota maxima au, totusi, unele indoieli: „Sunt tata bun, cum altfel! Toti cred astfel!”.
 
Cât de ciudat ar parea, si procentul de femei care au cea mai buna parere despre sotii lor s-a dovedit la fel de mare. Este adevarat ca modul in care acestea si-au caracterizat sotul este unul destul de schematic: „un om foarte cumsecade”; „un om bun, iubitor, atent”; „ia parte activa la educarea fiului nostru”; „se joaca adesea cu copilul” – ca si cum ar fi vorbe despre un print descins dintr-un film de desene animate sau despre Ken, prietenul papusii Barbie.
 
„Asistam la o idealizare a relatiilor conjugale”, explica psihologul rus Pavel Ponomarev. „În Rusia, rolul tatalui este unul enigmatic. Devenind tati, barbatii sunt tentati sa se supraevalueze. A aduce acasa salariul, a nu bate copilul, a fi gata sa-l apere de huliganii din curtea blocului, a-l duce in vacanta la mare – acestea sunt suficiente pentru a te putea considera un tata bun. În ceea ce priveste femeile, idealizarea sotului le permite sa evite conflictele acasa.
Nu bea, nu se duce cu altele – e bun. În ambele cazuri, motivarea este una si aceeasi: mai bine e sa nu vezi realitatea, decât sa vezi un viata de familie o munca minutioasa, dificila”, afirma Ponomarev. În opinia psihologului citat, tocmai barbatii care se indoiesc de calitatile lor paterne pot fi considerati cu adevarat niste tati buni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.