Clandestini din vina statului italian

 
Peste un milion 300.000 de straini din Italia risca pierderea locului de munca, a casei si a accesului copiilor lor la scoala, din cauza intârzierilor in reinnoirea permiselor de sedere. Toleranta zero instituita de guvernul italian, de prefecturi si municipalitati din Nord ascunde o alta urgenta: colapsul sistemului in eliberarea documentelor indispensabile pentru a nu fi in afara legii, prin urmare fara acte in regula si pasibil de expulzare.
 
Imprimeria statului a luat o decizie care va crea panica in rândul celor care asteapta un raspuns: nu va mai tipari permise scadente, având in vedere ca dupa peste doi ani de tranzitare a dosarelor imigrantilor in chesturi, tipografia tiparea permise ce trebuiau deja reinnoite.
 
Sute de mii de lucratori se afla astfel intr-o situatie incerta: au dreptul la reinnoirea permisului, dar nu l-au obtinut inca, releva revista italiana L'Espresso. Între timp, pentru a evita repatrierea in caz de control, lucratorul trebuie sa arate cele trei chitante de la oficiul postal la prezentarea cererii: cea de trimitere a plicului de asigurare, dovada platii catre Ministerul de Finante si instiintarea fiscala. Asa cum a verificat L'Espresso, aceste chitante pot fi eliberate oricui expediaza kit-ul Ministerului catre Centrul de Servicii Administrative (CSA) din Roma.
 
Agentii si falsi avocati exploateaza afacerea cerând pâna la 1.000 de euro. Astfel, cu aceste chitante, chiar si un clandestin este „in regula” timp de cel putin doi ani si nimeni nu mai poate deosebi chitantele autentice de cele false. Aceasta situatie afecteaza imigratia cu acte in regula, cu consecinte dramatice pentru familiile implicate si pentru intreaga economie. Este o dovada a esecului legii Bossi-Fini, ale carei norme ultrarestrictive se dovedesc inadecvate nu numai privind cererea de personal din partea companiilor ci si principiile fundamentale de egalitate intre cetateni.
 

La 21 mai, Consiliul de Ministri al Italiei a aprobat pachetul privind siguranta publica, in care se afla o norma care, alaturi de colapsul reinnoirii permiselor de sedere, risca sa lase fara casa sute de mii de straini. Este vorba de prevederea care ii pedepseste pe cei care inchiriaza o casa unui imigrant fara acte, cu confiscarea imobilului si inchisoare intre 6 luni si 3 ani. Deja consecintele sunt vizibile: cei care trebuie sa-si reinnoiasca contractul de inchiriere in perioada in care le-a expirat permisul de sedere, pierd casa sau li se cere o crestere disproportionata si la negru a chiriei.
 
Un gen de indemnizatie de risc pe care proprietarii o aplica sub scuza decretului privind siguranta publica. Absenta reinnoirii permisului este o problema si pentru locul de munca. Patronul care angajeaza un imigrant fara permis de sedere risca sa fie denuntat pentru favorizarea imigratiei clandestine. În acest fel creste numarul lucratorilor suspendati sau demisi. Pâna acum, imigrantii si-au reluat locul de munca si salariul datorita interventiei sindicatului.
 
Dar in cazul contractelor de munca pe termen limitat sau de cautare a unui nou loc de munca, absenta documentului reinnoit impiedica angajarea. Totodata, determina mii de angajati sa munceasca la negru sau cu un salariu mic. În localitatile cu toleranta zero este dificila chiar inscrierea copiilor la scoala si ramânerea lor in institutie. Normele stabilesc perioada de eliberare a permisului de 20 de zile de la primirea modulelor la oficiul postal pentru convocarea la chestura si 20 de zile pentru obtinerea documentului la prefectura.
 
În total, 40 de zile, dar deja mare parte din solicitanti depasesc doi ani in ceea ce priveste convocarea la chestura. În multe orase sunt alcatuite liste de asteptare provizorii deoarece computerele au fost programate pâna in 2009. Gianfranco Fini si Umberto Bossi, care au dat numele legii, au dorit reducerea duratei permiselor de la patru ani la un an, cel mult doi. În acest fel este posibil ca cererile prezentate in 2008 sa ajunga deja scadente.
 
Toata aceasta ineficienta este platita de straini: 14,62 euro pentru timbru, 27,50 varsamânt catre Ministerul de Finante si 30 de euro pentru Posta pentru trimiterea plicului de asigurare. În total, 72,12 euro. De la un milion 600.000 de cereri prezentate din decembrie 2006, statul si Posta au incasat 115 milioane 392.000 euro. Dintre acestia, numai 300.000 de straini au primit pâna acum permisul de sedere. Între timp, alte permise expira. Confederatia sindicala CGIL a estimat nu mai putin de 22.000 pe saptamâna. Mai devreme sau mai târziu, toate cele 3 milioane 400.000 de straini cu acte in regula vor trebui sa infrunte „ruleta ruseasca” a reinnoirii permiselor.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.