Crepusculul lui Le Pen

 
Jean Marie Le Pen isi pregateste fiica, pe Marine, sa-i succeada in fruntea partidului sau, Frontul National (FN). Acest scenariu deranjeaza insa in partidul care se afla aproape de faliment. FN este ruinat, cadrele sale il abandoneaza, alegatorii au fugit. Toti il dau drept sfârsit. La 80 de ani, mai poate oare Jean-Marie Le Pen sa se relanseze? Le Pen a reusit sa evite umilinta, apreciaza ziarul elvetian Le Temps.
 
Partidul sau a scapat in extremis, marti, 23 septembrie, de o corectie judiciara ce ar fi insemnat punerea sub interdictie in vederea unei apropiate lichidari. La originea acestei proceduri s-a aflat un tipograf, Fernand Le Rachinel, membru al FN, care revendica milioane de euro, datorii si plati neonorate. Pe termen scurt, el s-a multumit sa isi insuseasca un nou cont bancar al FN, agravând astfel cea mai serioasa criza pe care a cunoscut-o partidul de la fondarea sa, in 1972.
 
Militant devotat si patron prosper, Fernand Le Rachinel a acordat un imprumut de 8 milioane de euro pentru a finanta campaniile electorale ale Frontului. Apoi, anul trecut, „Frontul National i-a explicat ca se confrunta cu o catastrofa, ca veniturile au scazut de la 4,7 milioane de euro la 1,8 milioane si nu i se mai poate rambursa imprumutul”, a relatat avocatul lui, Robert Apéry. Înregistrând un esec in alegerile legislative din 2007, unde a obtinut sub 5% din voturi, FN si-a vazut subventiile publice prabusindu-se. Astazi se afla „in incetare de plati”, potrivit lui Apéry. Sediul sau istoric de la Saint-Cloud este de vânzare.
 
Masina blindata a sefului sau a fost trimisa la licitatie, pe eBay, pentru suma de aproximativ 20.000 de euro. Le Pen a trebuit chiar sa renunte la a-si construi o estrada pentru a pronunta o alocutiune cu ocazia manifestatiei traditionale de 1 Mai. Dincolo de impactul sau financiar, afacerea Le Rachinel, este revelatoare pentru dezinvoltura cu care ii trateaza Frontul pe unii dintre partizanii sai fideli. „Pentru clientul meu este o tradare. A fost considerat realmente un fraier”, a spus cu indignare avocatul tipografului. Nu este singurul dezamagit de FN si de liderul acestuia.
 
În câteva luni, mai multi alesi importanti au trântit usa partidului. Toti afirma ca FN este pe cale sa sufere o hemoragie de cadre si militanti fara precedent. Afluenta la reuniunea estivala organizata in 13 si 14 septembrie la Evian a fost un semn al degringoladei. FN a mentionat 400 de participanti, dar unii disidenti au vorbit de 150-200 de participanti. Sunt foarte departe vremurile când 1.000 de activisti se grabeau sa participe la sedintele de pregatire, iar sub Le Pen umpleau stadionul Vélodrome din Marsilia.
 
„Astazi, FN se afla intr-un proces de descrestere in spirala”, a comentat Bernard Antony, fostul lider al aripii catolice a Frontului. În opinia sa, partidul este afectat de „scleroza caporalista” si „a delapidat capitalul sau uman in mod tragic”, indepartându-i pe toti cei care emiteau cea mai mica critica la adresa lui Le Pen sau a strategiei sale. Jean-François Touzé se numara printre acestia. Fost membru al biroului politic, el a parasit FN in primavara. „Dupa alegerile prezidentiale si legislative din 2007, am apreciat ca miscarea a inceput un declin ce poate fi de durata.

 
Cred ca electoratul care a plecat la Sarkozy nu va reveni asa usor. Le Pen mi-a spus: nici vorba, oamenii se vor reintoarce. Am inteles atunci ca nu voi fi auzit deloc. Este in logica Frontului: toata lumea este paralizata de Jean-Marie Le Pen. Nimeni nu indrazneste sa il contrazica”, a explicat Touzé. O brosura de lux in engleza, distribuita pe vremea când FN avea bani, sta marturie cultului adus lui Le Pen. Liderul FN este descris drept „un om exceptional, un herald al patriei”, „o forta cu caracter supranatural, aproape divina”, „un orator incomparabil, exceptional inzestrat pentru politica si literatura”.
 
Pe viitor, acest sef carismatic merge pe urmele crizei Frontului. „Este un om care a primit mult de la Providenta, forta, curajul, cultura, dar este foarte narcisist. Într-o zi mi-a spus: „Câti din aceasta miscare stiu sa citeasca, sa scrie, sa vorbeasca? Trei sau patru!”. Este un condotier, un corsar, un repertoriu viu al cântecului francez, dar este cazut in admiratia fata de sine. Nutreste convingerea ca este de neinlocuit”, a apreciat Bernard Antony. Si totusi, recent, presedintele-fondator a inceput sa evoce succesiunea sa.
 
La 11 septembrie, intr-un interviu pentru saptamânalul francez Valeurs actuelles, a afirmat ca nu va candida in alegerile prezidentiale din 2012, iar fiica sa Marine este preferata la succesiune. „Multi oameni au crezut ca dupa de Gaulle nu va mai exista un partid gaullist. Or el a continuat”, a explicat Le Pen. Aceste declaratii au relansat razboiul intern care submineaza Frontul de ani de zile. Mediatica Marine i se opune lui Bruno Gollnisch, numarul doi al partidului. Anturajul lor se lupta in „piata publica” prin divulgari si comunicate.
 
La 16 septembrie, Marine a denuntat o „tentativa de intoxicare” dupa publicarea intr-un ziar apropiat FN a unui scurt articol care anunta ca ea a alcatuit un fan-club, „Alliance Bleu Marine”, pentru a-si favoriza candidatura in fruntea FN. În cadrul partidului, ascensiunea fiicei sefului deranjeaza. I se reproseaza discursul muncitoresc, antiliberal care-i pune pe fuga pe artizani si comercianti, un electorat-cheie al Frontului. Afisul campaniei prezidentiale care arata un tânar arab chemând la vot pentru FN, a fost prost vazut intr-o formatiune dedicata apararii „francezilor originari”.
 
Multi observatori cred ca Frontul a depasit un punct de unde nu mai este posibila intoarcerea. „Alegatorii nu mai au incredere in Front si nu cred ca se vor reintoarce”, a pronosticat Jean-François Touzé. „Astazi, FN nu mai este decât un lider cu un cerc de loiali”, a adaugat politologul Pascal Perrineau, care vede in Le Pen „un domn batrân care lasa impresia ca nu mai face cartile”. În fata criticilor, Le Pen a raspuns in felul lui obisnuit: denigrare si optimist indaratnic. Disidentii din FN sunt „niste sobolani care au parasit vasul de indata ce s-au trezit cu picioarele in apa”, sau „niste spirite rauvoitoare de la periferia opozitiei nationale”.
 
„Repornim cu un pas foarte bun”, „iesim din pasa proasta”, a afirmat el intr-un mesaj recent adresat „trupelor” sale. Poate ca nu este in intregime neadevarat, este de parere Le Temps. Desi Frontul se afla in cvasi-faliment, dispune inca de mijloace pentru a-si amenaja un nou sediu, la Nanterre, in apropiere de Paris. Dupa ce si-a vândut vechea masina Peugeot 405, Le Pen si-a cumparat una noua, un Citroën C6, mult mai luxoasa. În pofida esecurilor, este fara indoiala prea devreme pentru a anunta definitiv sfârsitul Frontului si al liderului sau.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.