Finlanda: calatorie in creierul unui asasin

 
S-a intâmplat in Virginia, la Tuusula si acum in Kauhajoki, alt oras finlandez. Din nou, un student, Matti Juhani Saari, si-a impuscat colegii si din nou, dupa ce plasase imagini video violente pe Internet. Un psihopat?, Un bolnav mintal? Psihiatrii au indoieli, mai degraba – spun ei – ar putea fi o persoana cu tulburari de personalitate. Judecând dupa narcisismul desprins din inregistrarile sale video si dupa izolarea sociala, noteaza ziarul El Mundo.
 
Sunt cazuri "imprevizibile ca periodicitate, dar previzibile privind constanta lor", deplânge Jesus de la Gandara, seful serviciului de Psihiatrie de la Complexul de Asistenta din Burgos. Nu stim când, dar stim ca se va repeta. Toate aceste omucideri au trasaturi comune, chiar daca nu este intotdeauna vorba de bolnavi mintali sau de psihopati. „Nu era nebun, daca ar fi fost asa ar fi fost depistat la timp”, explica De la Gandara.
 
Psihiatrul Celso Arango este de aceeasi parere: „Populatia in general isi face o parere ca pacientul bolnav mintal este violent si agresiv. Nu stiu de ce suferea acest baiat, dar putea sa faca ceea ce a facut fara sa sufere de o boala mintala”. „Ipoteza unei dereglari mintale nu trebuie sa primeze”, conchide el. Dupa cum nici nu trebuie sa fie un psihopat. „Un psihopat este o persoana incapabila sa simta empatie, insa nu toate persoanele care ucid sunt psihopate”, adauga Arango, seful Unitatii de Psihiatrie Adolescenta de la Spitalul General Universitar Gregorio Maranon din Madrid.
 
Desi cu prudenta, expertii inclina mai degraba spre o personalitate patologica. Aproape intotdeauna in spatele acestor crime exista o tulburare de personalitate plus imprejurarile externe care duc la declansarea acestora, precum violenta inconjuratoare, consum de droguri, fenomenul de imitare … ", explica De la Gandara. "La un moment dat izbucneste violenta. Este o trecere la act plina de precedente”, spune psihiatrul. Potrivit doctorului Francisco Montanes, "din datele pe care le avem nu putem spune decât ca delira”.
 
Vorbesc despre mine, ma urmaresc, vor sa-mi faca rau, sunt pasii pe care o minte „aflata in delir” ii urmeaza. „Izolat, subiectul simte ca lumea este impotriva sa”, explica expertul. Cineva cu un astfel de comportament poate fi incadrat la rubrica "tipica agresivitate a psihopatului este imprevizibila", sau la "trasaturi de personalitate anomala din grupa A" (ciudat sau excentric) care la un moment dat poate trece frontiera delirului.

 
Comportamentul violent este mai degraba proprie personalitatii anomale decât unei boli mintale, spun expertii. Prin urmare, o astfel de persoana ar fi considerata „ciudata”. Cei din jur il considera diferit, in asemenea masura incât poate sa conduca chiar la izolarea lui. Societatea finlandeza este profund consternata, nu doar pentru acest masacru ci si pentru faptul ca tânarul postase imagini video si profilul sau pe Internet. Pe una din aceste inregistrari, imaginea sa apare in plin plan in timp ce declama „vei fi urmatorul care va muri”.
 
Având in vedere caracterul violent al mesajului, politia din Kauhajoki l-a chemat sa-l interogheze. Si, incredibil, a scapat cu o usoara admonestare ca isi va pierde permisul de port arma (obtinut in august) daca va continua sa o foloseasca in scopuri „atât de putin potrivite”. Putin i-a pasat lui Matti Johani care, odata ajuns acasa, a postat un nou filmulet. În acesta criminalul s-a autointitulat „Wumpscut 86”, nume inspirat din trupa electro fondata de disck-jockey-ul Prudi Ratziger -una din preferatele sale – autoare a unor cântece precum „Moarte iarna” sau „Vara de sânge”.
 
Marti la orele 10.15, cu 30 de minute inainte de masacru, Matti a postat ultimul sau video anuntând masacrul pe Internet. Cele intâmplate la Kauhajoki tin de o boala care nu apare brusc, ci putin câte putin, spun expertii. „O boala ce trebuie prevenita”. Despre subiectul de ce tinerii deveniti asasini posteaza pe Internet filmulete avertizând despre viitorul masacru, psihiatrii spun ca este vorba de o nevoie disperata de a atrage atentia parintilor, fratilor, profesorilor sau prietenilor, a societatii in definitiv.
 
Dar si o forma de a controla aceasta atentie si de confirmare in extremis ca vor sa „devina cineva”, chiar daca actiunea se incheie cu o sinucidere, ca in cazul de fata. Experti de la catedra de Psihologie de la Universitatea Stockholm asigura ca acest eveniment tragic ar fi putut avea loc si in Suedia sau in oricare alta parte a lumii civilizate si au lansat un apel parintilor si profesorilor sa se ocupe mai mult de starea spirituala si mentala a tinerilor predându-le valorile crestine traditionale.
 
Vina o poarta in mare masura materialismul care ne inconjoara si asigura ca „o mare parte a tinerilor de azi, care nu au nici idealuri nici sperante de viitor, se simt respinsi”. Doar cu computerul drept prieten fidel, multi viseaza sa-si puna in practica fanteziile alimentate de Internet. Fara a putea conta pe sprijinul unei familii traditionale si unite, unii dintre acesti tineri „trec limita”, cadrului familial si social in dorinta de a juca un rol si de a fi admirati ca protagonistii unui lucru extraordinar, chiar si un masacru, pentru a fi vesnic amintiti.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.