Serviciul militar obligatoriu, pe cale de disparitie in Europa

 
Guvernul francez a anuntat suspendarea procesului de recrutare militara obligatorie in anul 2001. Decizia a sosit la aproape 200 de ani dupa ce regimul revolutionar introdusese ideea ca toti barbatii trebuie sa-si serveasca tara in armata. Principiul unei armate de masa, bazat pe recrutarea obligatorie s-a raspândit cu rapiditate pe intregul continent si a devenit forma standard de organizare militara, nu doar in Europa, ci si in SUA, releva o analiza publicata de ISN Security Watch.
 
De la sfârsitul Razboiului Rece, insa, majoritatea tarilor europene a inceput sa ia in considerare sau unele au decis deja sa suspende recrutarea obligatorie si sa se bazeze numai pe o armata de voluntari. Doar câteva guverne mentin inca sistemul recrutarii obligatorii. Desi fiecare tara ti-a bazat decizia pe propriile motive, exista câteva explicatii comune. Prabusirea Uniunii Sovietice si sfârsitul Razboiului Rece au adus o multitudine de schimbari geostrategice.
 
Dintr-o data, armatele imense obtinute in urma recrutarii obligatorii pareau demodate si inutile – au avut loc, asffel, multe transformari la nivel militar. „Un factor important este, cu siguranta, statutul de membru al NATO”, explica Pertti Joenniemi, cercetator in cadrul Institutului Danez pentru Studii Internationale (DIIS). Ideea unui razboi de tip „clasic” a disparut. Mai mult, sfârsitul Razboiului Rece a adus dupa sine o noua conceptie asupra securitatii, odata cu abandonarea ideii de aparare teritoriala si reorientare catre misiunile de mentinerea a pacii si de lupta impotriva terorismului.
 

În plus, cooperarea intre membrii NATO presupune un anumit standard de pregatire a soldatilor. Aceste aspecte, alaturi de tehnologia avansata si de sistemele moderne de informatie, necesita un nivel ridicat al antrenamentului soldatilor. Acestia trebuie sa aiba acum si „talente pasnice”, cum ar fi cunoasterea de limbi straine, tehnici de diplomatie si capacitatea de a se adapta in medii noi. În acelasi timp, un factor al suspendarii recrutarii obligatorii este constituit de schimbarile ce au avut loc la nivel social.
 
Cu toate acestea, in pofida faptului ca cele mai multe tari europene au suspendat recrutarea obligatorie si au inlocuit-o cu fortele voluntare, unele tarii au pastrat vechiul sistem. Geografia si geopolitca par sa fie factorul principal ce a determinat in aceste cazuri mentinerea recrutarii obligatorii. În timp ce tarile din Europa Occidentala fac parte din NATO de o vreme indelungata si s-au adaptat la modelul organizational si strategic al Aliantei, Joenniemi observa ca gândirea militara a statelor din Blocul Estic – cum ar fi Ucraina sau Polonia – se bazeaza in continuare pe aspecte clasice precum razboiul, suveranitatea sau apararea teritoriala, chiar daca detin deja sau aspira la statutul de membre ale NATO.
 
Apropierea sau existenta unei granite cu Rusia constituie un alt argument in favoarea recrutarii obligatorii – cum este cazul Estoniei sau al Lituaniei. Conflictele nerezolvate sau tensiunile dintre tarile vecine (precum cele dintre Turcia si Grecia sau dintre Azerbaidjan si Armenia) sunt si ele luate in considerarea atunci când se hotaraste mentinerea procesului de recrutarea obligatorie. Prin urmare, avându-se in vedere aceste aspecte, se poate afirma oare ca in viitor nu va mai exista recrutare obligatorie in Europa? Tendinta generala pare a fi clara: in timpul Razboiului Rece, fiecare tara isi proteja independenta si integritatea teritoriala cu o armata mare, bazata pe recrutarea obligatorie.
 
Pe de alta parte, dupa sfârsitul Razboiului Rece, a avut loc un fenomen similar cu cel al economiei de piata: un numar mare de soldati „medii” a fost inlocuit cu un numar mic de soldati profesionisti. Astfel, armata a devenit o „intreprindere” ai carei membri sunt mai inzestrati si mai bine pregatiti, insa mai putini. Protectia garantata de NATO a inlaturat necesitatea unor armate proprii mari, bazate pe recrutarea obligatorie. Chiar si statele membre ale NATO care nu au renuntat inca la vechiul sistem o vor face in viitorul apropiat si vor recurge la fortele voluntare, conchide ISN Security Watch.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.