Tzipi Livni si prioritatile rusesti

 
Noul lider al partidului israelian Kadima, Tzipi Livni, a inceput formarea unei noi coalitii de guvernamânt. Odata cu demararea acestui proces apar intrebari in legatura cu prioritatile politice externe ale noii coalitii si cu modul in care vor evolua relatiile ruso-israeliene, cu atât mai mult cu cât noul lider Kadima a dat de inteles ca prioritatile rusesti o intereseaza: o delegatie a Kadima sosise la Moscova tocmai in numele lui Livni; decizia Israelului de a stopa livrarile de arme spre Georgia, in toiul conflictului ruso-georgian, este legata de asemenea de numele ministrului de externe.
 
Potrivit cotidianului rus Politkom, Livni este interesata daca nu de o mai buna calitate a relatiilor cu Rusia, atunci in mod sigur de neagravarea lor. Totusi, publicatia rusa se intreaba daca, atunci când a trimis o delegatie la Moscova sau când a renuntat la colaborarea militara cu Tbilisi, Kadima si liderul ei potential actionasera in cadrul viitoarei strategii guvernamentale sau exclusiv in logica tacticii electorale?
 
De raspunsul la aceasta intrebare depind, in opinia Politkom, pronosticurile privind evolutia relatiilor ruso-israeliene in timpul noului premier. Una este daca Livni intentioneaza sa formeze o coalitie si se gândeste la stabilirea de noi relatii cu Rusia, si cu totul altceva este daca Livni se pregateste pentru alegeri si se gândeste la deciziile care i-ar putea fi pe plac electoratului rusofon din Israel. Este clar ca in cazul alegerilor, despre un nou curs politic extern se va putea vorbi doar tinând cont de repartizarea fortelor politice in noul Knesset si nu ar fi exclus ca viitorul relatiilor cu Rusia sa nu fie decis de Tzipi Livni.

 
De asemenea, dupa ce Livni se va muta in fotoliul de premier, postul de ministru al afacerilor externe va deveni vacant, iar acest lucru constituie o noua problema, continua Politkom. Chiar daca relatiile dintre Ehud Olmert si Tzipi Livni erau unele complicate, cei doi reprezentau unul si acelasi partid si puteau spera la o coordonare a cursului politic extern. Lucrurile vor ramâne la fel? Deja in primele zile dupa demisia lui Olmert, Livni era dispusa sa propuna partidului Likud, in schimbul intrarii in coalitie, portofoliul de ministru de externe pentru Benjamin Netanyahu.
 
Si problema nu este daca Likud va accepta o coalitie cu Kadima, ci daca functia de ministru de externe devine obiect de comert politic. Nu este pentru prima data când aceasta se intâmpla in istoria politica a statului Israel si nu se poate spune ca, in cazul impartirii functiilor de premier si de ministru de externe intre partenerii de coalitie, abordarile politice externe erau unele foarte elegante. Între timp, noul guvern israelian va trebui sa rezolve probleme importante in planul relatiilor cu Rusia.
 
Cu actuala Administratie de la Washington, Moscova va discuta exclusiv pe un ton propagandistic, mizând pe un nou dialog deja cu succesorul lui George W.Bush. Tocmai acum Rusia trebuie sa demonstreze ca are contacte exclusive in lumea araba si ca, prin aceste contacte, va putea reglementa situatia din Orientul Mijlociu (OM). Guvernul israelian va trebui sa decida cum sa reactioneze la aceste actiuni ale Rusiei, fara a stârni iritarea SUA, conchide Politkom.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.