ARIS monitorizează 92 de proiecte de investiţii, în valoare de 11 miliarde euro

 
Agenţia Română pentru Investiţii Străine (ARIS) acordă asistenţă tehnică în prezent şi monitorizează 92 proiecte de investiţii străine, în curs de implementare în România, în valoare totală cumulată de 11 miliarde euro, a declarat joi (25 septembrie 2008) vicepreşedintele ARIS, Monica Bărbuleţiu.
 
Aceste investiţii vor conduce la crearea a 37.000 de noi locuri de muncă, a precizat reprezentanta ARIS, la lansarea Raportului Mondial al Investiţiilor 2008, elaborat de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD).
Ea a menţionat că agenţia încearcă să orienteze investitorii străini spre sectoare cu valoare adăugată mare şi tehnologie de vârf şi a menţionat în acest sens proiectul de investiţie Renault de la Titu – de 450 milioane euro, precum şi investiţiile Nokia, Ericsson şi Microsoft.
 
Oficialul ARIS a apreciat că România va menţine şi în 2009 trendul crescător al investiţiilor străine directe (ISD) şi a arătat că domeniile de interes sunt industria auto şi de componente auto, industria prelucrătoare, bioenergia şi sectoarele IT şi de cerecetare-dezvoltare.
În primele 7 luni din 2008, volumul ISD a fost de 5,7 miliarde euro, în urcare cu 30 la sută faţă de perioada similară din 2007.
Bărbuleţiu a apreciat că pe întregul an, volumul ISD va depăşi cu mult 8 miliarde euro, nivelul pe care ARIS îl "spera, cu reţinere", la începutul anului.
 
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a arătat miercuri că investiţiile totale în economia românească se vor cifra la 47,7 miliarde de euro în 2008 şi vor depăşi 50 miliarde euro în 2009. Potrivit acestuia, în 2008 investiţiile se vor majora cu 10 miliarde de euro faţă de 2007. Din valoarea totală de 47,7 miliarde de euro investite în economia românească în acest an, 10 miliarde de euro reprezintă investiţii publice (de la buget), 10 miliarde de euro – investiţiile străine şi 27,7 miliarde de euro – investiţiile realizate de sectorul privat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.