Ciocolata fondanta previne infarctul

0
 
Ciocolata fondanta, sau amaruie, spre bucuria celor pofticiosi, daca este consumata in anumite limite, poate contribui in foarte buna masura la eliminarea riscului de infarct. Acum exista un studiu care ii linisteste pe cei carora le place „ciocolata neagra”: laboratoarele de cercetare ale Universitatii Catolice din Campobasso (sud), in colaborare cu Institutul tumorilor din Milano, au demonstrat pentru prima data, intr-un studiu realizat in rândul populatiei, calitatile ei benefice in prevenirea bolilor cardiovasculare.
 
Totusi, exista o limita, nu trebuie sa se exagereze: doza cea mai buna, in masura sa reduca riscul unor boli cardiace cu o treime la femei si cu un sfert la barbati, a fost stabilita de catre experti la 6,7 grame de ciocolata pe zi, respectiv o jumatate de tabla de ciocolata pe saptamâna, noteaza ziarul La Stampa. Probabil ca este cam putin pentru „amatori”, dar descoperirea, in intregime italiana, ramâne oricum „buna” si a primit onorurile publicarii in revista de specialitate „Journal of Nutrition”, organul oficial al Societatii americane de nutritie.
 
Asadar, vestea cea buna vine din regiunea Molise, unde a fost realizat cel mai amplu studiu epidemiologic cunoscut pâna acum in Europa, denumit „proiectul Moli-sani” (molisani-locuitori ai regiunii Molise; sani-sanatosi), in care au fost implicati pâna acum 20.000 de locuitori ai acestei regiuni. Studiind participantii la studiu, cercetatorii si-au concentrat atentia asupra mecanismelor complexe ale inflamatiei. O stare inflamatorie cronica este intr-adevar un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, de la infarctul cardiac la ictusul cerebral, pentru a cita doar principalele.
 
Controlarea starii inflamatoare este astfel unul din elementele de baza ale actiunii de prevenire, in timp ce unul dintre indicatorii cei mai promitatori – „marker”-ul – este Proteina C reactiva, ce poate fi descoperita printr-o simpla analiza a sângelui. Echipa de cercetatori din regiunea Molise si din Milano a comparat valorile acestei proteine prezenta in sângele persoanelor consultate cu cantitatile de ciocolata pe care le consumau de obicei.
 
În cazul a aproximativ 11.000 de subiecti, au fost identificati 4.849, cu totii cu o stare buna a sanatatii si fara factori de risc (deci, cu nivelul colesterolului, cu tensiunea arteriala, etc. in parametri normali). Dintre acestia, 1.317 nu consumau niciun fel de ciocolata, in timp ce 824 consumau cu regularitate, dar numai cea fondanta. „Am pornit de la ipoteza – afirma Romina di Giuseppe, 33 de ani, principalul autor al cercetarii – ca continutul ridicat de antioxidanti din semintele de cacao, in special flavonoizii si alti polifenoli, pot avea un efect pozitiv asupra bolilor inflamatorii”.
 
Iar rezultatul a fost „foarte incurajator: persoanele care manânca in mod obisnuit ciocolata fondanta in cantitate moderata au in sânge valori de proteina C reactiva mult mai scazute. Cu alte cuvinte, starea procesului inflamator in cazul acestor persoane este foarte mult redusa”. Reducerea medie observata a fost de 17%, care poate parea mica, dar – subliniaza cercetatorii – este suficienta pentru a reduce riscul de a fi afectat de o boala cardiovasculara: cu o treime la femei si un sfert la barbati, prin urmare, este vorba de un rezultat foarte important.
 
Dar cantitatile de ciocolata sunt foarte importante si „moderate”. Într-adevar, efectul cel mai bun se obtine cu un consum mediu de 6,7 grame de ciocolata pe zi, ceea ce corespunde unui patratel de ciocolata de doua sau de trei ori pe saptamâna. Dincolo de aceste cantitati, efectul protector tinde sa se piarda. Cu alte cuvinte, tinând cont de faptul ca o ciocolata are 100 de grame, studiul indica faptul ca o jumatate de tabla de ciocolata fondanta consumata in cursul saptamânii ar putea deveni un obicei bun.
 
Dar ciocolata cu lapte? „Studiile desfasurate anterior – afirma cercetatoarea di Giuseppe – au demonstrat ca laptele interfereaza in absorbtia polifenolilor. De aceea, in acest studiu noi am luat in considerare numai ciocolata fondanta”. Probabil ca va trebui revazuta celebra piramida a dietei mediteraneene si va trebui scoasa ciocolata fondanta din ansamblul dulciurilor considerate daunatoare pentru sanatatea noastra”, afirma directorul Laboratoarelor de cercetare din Campobasso.
Proiectul „Moli-sani” a inceput in martie 2005 cu obiectivul de a atrage 25.000 de cetateni cu resedinta in regiunea Molise, transformând o intreaga regiune italiana intr-un mare laborator stiintific, conchide autorul articolului.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.