Despagubiri pentru deponentii la CEC pentru Dacii, de la 30 octombrie

 
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va demara acordarea despagubirilor pentru persoanele care au avut depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), in vederea achizitionarii de autoturisme, cu doua luni mai devreme fata de termenul prevazut initial. Executivul a modificat, in sedinta de miercuri (24 septembrie 2008) Ordonanta de Urgenta 156/2007, devansând data scadenta a titlurilor de stat emise pentru despagubiri de la 21 decembrie 2008, termenul initial, la 30 octombrie 2008.
 
Potrivit Guvernului, conform actului normativ, modificarea este determinata de faptul ca, in luna octombrie, ca efect al colectarii impozitelor si taxelor la bugetul de stat, disponibilitatile contului curent al general al trezoreriei statului inregistreaza o crestere importanta, asigurând resursele necesare efectuarii unui volum mai mare de plati ale serviciului datoriei publice guvernamentale.
Guvernul a extins totodata, prin modificarea actului normativ, numarul total de beneficiari, de la 37.462 persoane la 37.487 persoane, iar valoarea totala a despagubirilor a fost majorata de la 759,784 milioane lei, la 760,625 milioane lei.

 
Conform ordonantei de urgenta, valoarea nominala individuala a fiecarui titlu de stat este egala cu valoarea despagubirii, calculata de CEC, pe numele fiecaruia dintre deponenti. La data scadentei emisiunii de titluri de stat, 30 octombrie 2008, MEF va proceda la rascumpararea acestora, prin plata, pe numele CEC a sumei de 760,625 milioane lei, reprezentând valoarea nominala a titlurilor de stat emise. Sursele utilizate pentru rascumpararea la scadenta a titlurilor de stat sunt asigurate de Ministerul Economiei si Finantelor in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind datoria publica.
 
Conform OUG 156/2007, persoanele fizice care pâna la data de 15 februarie 1992 au efectuat depuneri de sume la CEC, in vederea achizitionarii de autoturisme au dreptul sa obtina despagubiri banesti. În prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei fiecarei emisiuni de titluri de stat, CEC procedeaza la alimentarea fiecarui cont al deponentilor cu suma reprezentând valoarea individuala a despagubirii.
 
Începând cu aceasta data, persoanele fizice care au dreptul la despagubire se pot prezenta la ghiseele CEC, pentru ridicarea sumelor cuvenite. Pentru a intra in posesia sumelor reprezentând valoarea despagubirii, deponentii, mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta in original documentele "cec cu suma limitata" si "act de identitate" valabil, acte de stare civila, procura speciala autentificata, certificat de mostenitor si alte documente legale, dupa caz.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.