„Epidemia silentioasa” a industriei alimentare chineze

 
Daca proportiile luate de scandalul laptelui contaminat tin cu sufletul la gura atât tarile importatoare cât si opinia publica din China, unde s-au inregistrat peste 53.000 de cazuri de imbolnaviri la sugari, Zhou Qing avertizeaza ca ce-i mai rau inca nu a venit: „Situatia generala, in restul industriei alimentare este mult mai grava”, a marturisit acest ziarist si autor al unei anchete exhaustive privind utilizarea chimicalelor in sectorul agroalimentar al tarii.
 
Si care a tinut sa precizeze: „Produsele pentru copii sunt supuse unor inalte standarde de calitate, pentru ca este vorba de ultimul domeniu in care un guvern doreste scandaluri”, noteaza ziarul Las Provincias. Zhou a renuntat la carnea de porc. Evita supermarketurile si cumpara toate produsele pe care le consuma familia sa de pe strada, din pietele in care vin taranii. „Este mai bine sa cumperi produse la preturi medii, decât de acolo de unde marja de beneficiu se obtine prin adaugarea de chimicale si este mai ieftin”, spune el.
 
Pe zi ce trece isi insuseste dictonul „cu cât mai simplu cu atât mai bun”, o decizie pe care a luat-o dupa ce a investigat timp de doi ani o retea de productie alimentara. În cartea sa premiata in strainatate si interzisa in China, Zhou conchide ca aceste chimicale si lipsa de scrupule a industriei submineaza sanatatea chinezilor ca „o epidemie silentioasa”. Potrivit Ministerului Sanatatii, aproximativ 13.000 de bebelusi erau internati la inceputul saptamânii, din care 104 in conditii grave – cifra care nu a mai fost actualizata.
 
Toti au fost hraniti cu lapte praf imbogatit cu melamina, un produs chimic din care se fabrica plasticul sau fertilizantele si care este interzis in industria alimentara. Ingerarea sa in doze mici nu genereaza complicatii la adulti, insa la sugari produce colici renale si alte complicatii ale cailor urinare. Ceea ce la inceput parea ca a fost un caz izolat la o companie ai caror furnizori au adaugat melamina in laptele praf pentru a-i spori concentratia, a crescut ca un bulgare de zapada pâna la declansarea unui scandal care afecteaza peste 22 de firme de lapte, inclusiv unele de marca intr-un sector cu un venit estimat la 19 miliarde de dolari.

 
Tone de produse, de la inghetata si iaurt la bomboane cu lapte sunt retrase din supermarketurile din China si din cantitatea destinata exporturilor in Asia si in Africa. Saptamâna aceasta, dezastrul facea prima victima politica: responsabilul Agentiei de Control al Calitatii, Li Changjiang, care era demis din functie printr-un aparent ordin al guvernului central.
 
Demisia sa a fost urmata de arestarea a 19 fermieri, mai multe cadre de conducere a companiilor si chiar demnitari la nivel local care, dupa cum s-a aflat ulterior au trecut sub tacere avertismentele timp de peste o luna. „A fost mult prea grav pentru a trece peste el”, spune Zhou, „insa daca s-ar fi intâmplat in alta tara, intregul guvern ar fi fost nevoit sa demisioneze”. Editorul sef al unuia din ziarele cele mai critice la adresa guvernului, Nanfang Zhoumo, a subliniat ca redactorii sai nu au informat despre aceasta chestiune in timpul Jocurilor Olimpice pentru ca o circulara oficiala a interzis acest lucru.
 
Acum, totusi, presa oficiala incearca sa ofere o imagine de transparenta. Dupa cum dezvaluia agentia de stat, unii producatori amesteca laptele cu melamina inca din aprilie 2005. Si, in pofida acestor incalcarii a normelor, unele firme beneficiau de o scutire administrativa care le dispensa de controalele de calitate. O practica ce, potrivit lui Zhou, este rezultatul „combinatiei intre bani si putere”, având in vedere ca aceste companii „cumparau licentele”.
 
„Este importante de stiut daca informatia a fost oprita, unde si de ce”, a declarat reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii din Beijing, Hans Troedsson. Autoritatile chineze vor sa obtina aprobarea pe cale rapida a unei legi privind securitatea alimentara promisa deja de un, dupa valul de scandalurilor suscitat la export. Potrivit lui Troedsson, „ceea ce trebuie neaparat este ca legea sa fie respectata”.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.